Οι κάτοικοι των περιοχών «Θαλασσινά», «Καρνάγιο», της οδού Γ. Σεφέρη και της ευρύτερης περιοχής στη Νέα Αλικαρνασσού επικαλούνται τις παρανομίες που έχουν γίνει με αφορμή τη διάνοιξη του παραλιακού δρόμου , τα 9 πορίσματα-εκθέσεις δημοσίων υπηρεσιών και επιθεωρητών και προειδοποιούν ότι εάν αυτό δεν γίνει θα μπλοκάρουν όλα τα έργα προγραμματίζονται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ!

Πρόκειται για έγγραφο του περιβαλλοντικού-εξωραϊστικού πολιτιστικού συλλόγου Αλικαρνασού ‘Άγιος Φανούριος’ την οποία υπογράφουν οι κάτοικοι και απευθύνονται στον περιφερειάρχη, το δήμαρχο Ηρακλείου, τον γραμματέα Αποκέντρωσης, τον ΟΛΗ στους οποίους θυμίζουν τα αλλεπάλληλα πορίσματα των υπηρεσιών.

Επίσης θυμίζουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου (345/2.6.2009), πριν να κατασκευαστούν τα ανοσιουργήματα που κατασκευάστηκαν, τα οποία δεν συνάδουν με το κοινό συμφέρον, όπου καταλήγει ομόφωνα το Σώμα, αναφερόμενο στην οδό Γ. Σεφέρη: «Η τροποποίηση της μελέτης γίνεται αποδεκτή υπό τον όρο ότι αυτή επιτρέπει την αποκατάσταση της σύνδεσης της παραλιακής οδού Ηρακλείου με τη Σεφέρη και τη Νέα Αλικαρνασσό» πράγμα που δεν έγινε σεβαστό.

Επίσης αναφέρονται στην Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ ,στο Πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημοσίων Έργων που μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι παράνομα κλείστηκε η Σεφέρη, η παραλιακή που φτιάχτηκε δεν συμφωνεί με το Ρυμοτομικό Σχέδιο, δεν υπήρξε περιβαλλοντική μελέτη, δεν τακτοποιήθηκαν οι ιδιοκτησίες και άλλες παρανομίες.

Και οι κάτοικοι τονίζουν: «δεν μένει πλέον καμία αμφιβολία, ότι το έργο «Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Ν. Αλικαρνασσού» είναι παντελώς παράνομο και επιζήμιο για το αστικό και φυσικό περιβάλλον, καταλαμβάνει ακόμη και αιγιαλό. Είναι ζημιογόνο για μας και τα παιδιά μας, χωρίς να αναφερόμαστε στην ποιότητα κατασκευής του (έχει υποστεί δύο φορές καθίζηση και κουφώσεις), αλλά και στο πρωτοφανές «αλισβερίσι», που επιχειρήθηκε να γίνει, ανερυθρίαστα, με τον εργολάβο του έργου και ιδιοκτήτη, για τον αποχαρακτηρισμό του παρακείμενου Κοινόχρηστου Χώρου. Ο Κ.Χ. αγοράστηκε μαζί με το δρόμο των ογδόντα ετών !!!! (την οδό Γ. Σεφέρη) μια ημέρα μετά από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης κατασκευής του παράνομου «έργου» με σχετική βεβαίωση του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού (βλέπε α) σχετική βεβαίωση αρ. πρωτ. Δήμου Νέας Αλικαρνασσού 1050/28.1.2008, β) τίτλος αγοράς 2203/7.3.2008 Συμβολαιογράφος Χερσονήσου Ελένη Δρουγκάκη και γ) πρακτικά Δημ. Συμβ. Νέας Αλικαρνασσού 534&535/11.11.2009,).

Και συνεχίζουν:

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα σιωπής και αδράνειας για την υλοποίηση των συμπερασμάτων και των «επιταγών» των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, όπως πληροφορηθήκαμε, σχεδιάζονται επεμβάσεις στην περιοχή οι οποίες δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις παράνομες επεμβάσεις, αλλά εν αντιθέσει μονιμοποιούν τις πρόσφατες αυθαιρεσίες. Τέτοιου είδους μεθοδεύσεις τις θεωρούμε απαράδεκτες και σε πλήρη αντίθεση με το κοινό αίσθημα, είναι δε αμφίβολης επιλεξιμότητας από το ΕΣΠΑ.

Έχοντας την πεποίθηση ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί το κύρος της πολιτείας, ο νόμος και να μη σπαταληθούν ασκόπως άλλα κονδύλια, Ευρωπαϊκής ή Ελληνικής προέλευσης τα οποία εν τέλει θα χρεωθούν στο δημότη της πόλης μας, σας καλούμε για τις δικές σας ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ταχύ και άμεσο χαρακτήρα ώστε να απεγκλωβιστούμε από την ιδιότυπη ομηρία που βιώνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο από την κατάφορη παραβίαση του Σχεδίου Πόλεως και τα αίσχη που κατασκευάστηκαν, τόσο όσο αφορά τον αποκλεισμό της οδού Γ. Σεφέρη όσο και τη μη κατασκευή του συμπλέγματος πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων στη ζώνη της παραλίας. Σας καλούμε να προβείτε άμεσα σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην περιοχή και να εφαρμοστούν χωρίς εκπτώσεις οι προβλέψεις του Σχεδίου Πόλεως και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Σας καλούμε να υλοποιήσετε στην πράξη την ισόρροπη ανάπτυξη του Ηρακλείου και να μην αποκλειστεί το παραλιακό μέτωπο της Νέας Αλικαρνασσού από τον πολίτη με την ιδιότητα του πεζού, του παιδιού, του ηλικιωμένου ή των ΑΜΕΑ, με την ανοχή σ’ ένα παράνομο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας όπως αυτός που κατασκευάστηκε ο οποίος δεν οδηγεί και δεν θα οδηγήσει πουθενά. Σας καλούμε να κάνετε πράξη και στην περίπτωση μας τη διακήρυξη σας για την «στροφή προς τη θάλασσα», σ΄ ένα ευαίσθητο και κρίσιμο σημείο όπως είναι και η είσοδος του λιμανιού της πόλης μας στην περιοχή Θαλασσινά ή Μαντράκι. Αρκετά έχουμε ανεχθεί λειτουργίες όπως η ΒΡ, το λιμάνι, τα σφαγεία και τόσα άλλα.

Ακόμη σας γνωρίζουμε ότι στο μέτρο που μας αφορά δεν θα επιτρέψουμε τον αποχαρακτηρισμό του κοινόχρηστου χώρου στο κληροτεμάχιο 25 και θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο για την επανασύνδεση της οδού Γ. Σεφέρη με την παραλιακή». Και το κείμενο που υπογράφουν οι κ.
Ζαχαρίας Στυλ. Δραμουντάνης Μαρία Εμ.Λαγκωνάκη Καταλήγει:

«Η ανοχή στην παρανομία και η κατασπατάληση δημόσιων πόρων δεν συνάδει με τις διακηρυγμένες αρχές από μέρους σας αλλά και των φορέων που ηγείσθε διαχρονικά, ούτε με την κρισιμότητα των καταστάσεων που βιώνουμε ως χώρα. Η περιοχή είναι καζάνι που βράζει. Συνημμένα διαβιβάζονται σε Φ/Α ενυπόγραφες καταστάσεις 874 κατοίκων και ιδιοκτητών της περιοχής (Οι πρωτότυπες τηρούνται στο αρχείο του Συλλόγου). Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας και τη γνωστοποίηση τους σε μας, για την ενημέρωση των μελών του συλλόγου μας και των λοιπών κατοίκων και ιδιοκτητών της περιοχής. ‘

ΠΑΤΡΙΣ

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook