Από την ερχόμενη Τρίτη, 26 Μαρτίου, θα ισχύσει η ασφαλιστική τιμή στη θετική λίστα φαρμάκων, η οποία θα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται εφεξής από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος της ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου, πρωτότυπο ή γενόσημο, και ο ασθενής με δική του επιβάρυνση θα μπορεί να επιλέξει κάποιο άλλο ακριβότερο φάρμακο. Αν η τιμή του φαρμάκου συμπίπτει με την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του και όταν είναι μεγαλύτερη ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το 25% της κανονικής συμμετοχής, καθώς και το 50% της διαφοράς μεταξύ της λιανικής τιμής και της ασφαλιστικής τιμής. Το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλει ο Οργανισμός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κάλεσε τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα φάρμακα που δεν τους επιβαρύνουν οικονομικά.

«Στο κόκκινο» οι ελλείψεις φαρμάκων

Διογκώνεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, «η επόμενη μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Πολλά φάρμακα μεγάλων εταιρειών λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Ακόμη και αντιθρομβωτικές ενέσεις χορηγούνται με το \”σταγονόμετρο\”». Ο πρόεδρος του ΦΣΑ έχει κληθεί από τον Εισαγγελέα Εφετών την Παρασκευή προκειμένου να ενημερώσει για το θέμα των ελλείψεων.

Σύμφωνα με Το Βήμα, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα «ορφανά» φάρμακα, αυτά δηλαδή που προορίζονται για όσους πάσχουν από σπάνια ασθένεια. Μετά τον κίνδυνο απόσυρσης δύο «ορφανών» φαρμάκων, το ένα για τη νόσο Γκοσέ και το άλλο για πνευμονική υπέρταση (σ.σ η εταιρεία είχε ενημερώσει τους αρμοδίους στον ΕΟΠΥΥ ότι θα αποσύρει τα δύο φαρμακευτικά σκευάσματα, προσφάτως όμως υπαναχώρησε από την αρχική της απόφαση μετά τη διαβεβαίωση ότι οι τιμές των φαρμάκων θα επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα), το «καμπανάκι» χτυπά για ακόμη ένα φάρμακο. Οι φαρμακοποιοί ενημερώθηκαν, χθες Τρίτη, ότι το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα Aldactone 25mg (διουρητικό) δεν θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα για τους επόμενους μήνες.

Σε επιστολή τους προς την φαρμακευτική εταιρεία, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρουν ότι «για το συγκεκριμένο φάρμακο δεν υπάρχει υποκατάστατο διότι πρόκειται για ορφανό –πρωτότυπο», και ζητούν να ενημερωθούν «για τον χρόνο αποκατάστασης του προβλήματος προκειμένου οι ασθενείς (κατόπιν επανεξέτασης ή συμβουλής των θεράποντων ιατρών) να στραφούν σε εναλλακτικές θεραπείες για το εν λόγω χρονικό διάστημα».

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook