Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο κατάρρευσης των δύο μεγάλων τραπεζών της Κύπρου με επιπτώσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Μάλιστα αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία η Λαϊκή τράπεζα οδεύει σε κλείσιμο, αφού μετατραπεί σε \”κακή τράπεζα\” (Bad bank) και ξεκαθαρίσει τις υποχρεώσεις της.

Αν η τρόικα δεν αποδεχθεί το Plan B η μόνη επιλογή είναι η διαδικασία πτώχευσης των τραπεζών, αφού τα μηνύματα από τις επαφές του κύπριου υπουργού Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα, είναι απογοητευτικά. Η ρωσική πλευρά απαιτεί από την Κύπρο ανταλλάγματα τα οποία είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον να δοθούν.

Απαιτεί παραχώρηση ναυτικής βάσης για ελλιμενισμό και υποστήριξη του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, δικαίωμα χρησιμοποίησης της αεροπορικής βάσης στη Πάφο, προνομιακή μεταχείριση στα θέματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, και τερματισμό κάθε προσπάθειας της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο χρόνος πάντως πιέζει αφόρητα καθώς την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες.

Την ίδια ώρα στη Λευκωσία γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τα 5,8 δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την σύναψη συμφωνίας με την τρόικα.

Σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα ακολουθήσουν επαφές με τους εκπροσώπους της τρόικας. Αν το σχέδιο που προβλέπει δημιουργία ταμείου που θα εκδώσει ομόλογα συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο, και θα εθνικοποιήσει τα ταμεία προνοίας και συντάξεων, γίνει αποδεκτό τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα απαιτηθεί και κούρεμα καταθέσεων 4-5% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Η Βουλή βρίσκεται σε αναμονή, αν χρειαστεί να συνέλθει εκτάκτως για να ψηφίσει τα νομοσχέδια που θα διαβιβαστούν.

Εν τω μεταξύ, σχέδια για “πάγωμα” όλων των καταθέσεων και περιορισμό στις αναλήψεις και τη διακίνηση κεφαλαίων ετοιμάζονται να επιβάλουν οι κυπριακές τραπεζικές αρχές, μόλις ανοίξουν ξανά οι τράπεζες της χώρας.

Κάθε μέρα που περνά με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, καθώς ήδη, κάθε οικονομική δραστηριότητα στο νησί έχει παγώσει.

Όμως, είναι σαφές ότι μία απόφαση για την επαναλειτουργία των τραπεζών χωρίς να υπάρχει τελική συμφωνία για τη διάσωση της χώρας, θα ήταν καταστροφική. Η έξοδος των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα οδηγούσε στην κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος μέσα σε λίγες ώρες, αν όχι λεπτά.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook