Η δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης φαίνεται να προκρίνεται ως λύση στην Κύπρο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Τόσο ο κ. Νεοφύτου όσο και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τόνισαν ότι στόχος είναι η σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου, αρνήθηκαν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες των συζητήσεων στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ζητώντας από τον κυπριακό λαό ενότητα. Όπως τόνισε ο κ. Νεφύτου, στόχος είναι η σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους υπαρκτούς κινδύνους που υπάρχουν στα θεμέλια της και να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της.

Ο κ. Νεφύτου διευκρίνισε ότι είναι ομόφωνη απόφαση η δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης και ήδη η Νομική Υπηρεσία του κράτους και η Γενική Εισαγγελία επεξεργάζονται τις σχετικές λεπτομέρειες. Ανέφερε επίσης ότι το εν λόγω ταμείο μπορεί να συσταθεί υπό τη μορφή Κρατικής Εταιρείας Ιδιωτικού Δικαίου, με τη στήριξη της κυβέρνησης.Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι υπάρχει συναντίληψη και απηύθυνε έκκληση για κλίμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Έκανε λόγο για ενεπίτρεπτη συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων που τείνει να εξουθενώσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διευκρίνισε τέλος ότι όλες οι προσπάθειες γίνονται στο πλαίσιο της διαφύλαξης των συμφερώντων της Κύπρου. Διαβεβαίωσε δε ότι η λύση που αναζητείται είναι εντός των διαδικασιών και του πλαισίου της ΕΕ και της ευρωζώνης.

 

in.gr