Έλλειμμα 222 εκατ. ευρώ, κατά 1,2 δισ. ευρώ (ή 84,7%) μικρότερο από εκείνο του Ιανουαρίου 2012, παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στη μείωση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 689 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης  όλων των επί μέρους στοιχείων του. Οι καθαρές πληρωμές για καύσιμα και πλοία μειώθηκαν κατά 299 και 18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και το έλλειμμα του ισοζυγίου των λοιπών αγαθών μειώθηκε κατά 372 εκατ. ευρώ, λόγω παράλληλης ανόδου των εισπράξεων από εξαγωγές (κατά 128 εκατ. ή 11,4%) και περιορισμού της δαπάνης για εισαγωγές (κατά 244 εκατ. ευρώ ή 11,4%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών έμεινε σχεδόν αμετάβλητο (+0,2%), δεδομένου ότι η μικρή βελτίωση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών σχεδόν αντισταθμίστηκε από τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ μόνο, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 60 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2013 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να παρουσιάσει μικρό πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον Ιανουάριο του 2012. Οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών μειώθηκαν κατά 67 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών εισπράξεων από «λοιπές μεταφορές».

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 412 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή μειώθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Ειδικότερα, κυρίως λόγω εφαρμογής του PSI, ενώ τον Ιανουάριο του 2012 είχαν καταγραφεί καθαρές πληρωμές για τόκους επί των ομολόγων/εντόκων του Ελληνικού Δημοσίου που διατηρούν κάτοικοι του εξωτερικού ύψους 411 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2013 καταγράφηκαν καθαρές εισπράξεις ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα μεγαλύτερο από εκείνο του Ιανουαρίου του 2012 κατά 124 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την καταγραφή καθαρών μεταβιβαστικών εισπράξεων των λοιπών τομέων ύψους 190 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρών πληρωμών ύψους 85 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012), εν μέρει λόγω εισπράξεων από αναδιανομή νομισματικού εισοδήματος της ΕΚΤ για τα έτη 2008-2012 (132 εκατ. ευρώ), ενώ οι καθαρές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) μειώθηκαν κατά 151 εκατ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό).

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Ιανουάριο του 2013 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 9 εκατ. ευρώ, αρκετά μικρότερο εκείνου του Ιανουαρίου του 2012, αντανακλώντας αποκλειστικά μείωση των καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών των λοιπών εκτός γενικής κυβέρνησης τομέων. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία — πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου — και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).

Τέλος, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 897 εκατ. ευρώ, κατά 139 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Ιανουαρίου του 2012.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα ύψους 231 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, έναντι 1,5 δισεκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012 (μείωση κατά 84,3%).

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιανουάριο του 2013 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 556 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 156 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012). Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εισροή  585 εκατ. ευρώ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας που καλύφθηκε από τη μητρική Crédit Agricole (Γαλλία). Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εκροή 24 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 46 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012) χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 882 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 82 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012). Αυτή οφείλεται κυρίως στην εισροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα του εξωτερικού κατά 1,1 δισεκ. ευρώ. Επίσης, καταγράφηκε αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και παράγωγα προϊόντα κατά 206 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ αντιστοίχως (εισροή). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την εκροή 355 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού αλλά και από την εκροή 306 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Όσον αφορά τις ΄΄λοιπές΄΄ επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 2,2 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012)  η οποία οφείλεται κυρίως στην μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 12,2 δισεκ. ευρώ (περιλαμβάνεται ο λογαριασμός TARGET). Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν από την εισροή λόγω της αύξησης των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 4,7 δισεκ. ευρώ, η οποία κυρίως αντανακλά καθαρό δανεισμό του δημόσιου τομέα από το EFSF και το ΔΝΤ ύψους 5.233 εκατ. ευρώ. Επίσης, καθαρή εισροή ύψους 6,1 δισεκ. ευρώ σημειώθηκε λόγω μείωσης των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.

Στο τέλος Ιανουαρίου 2013 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,4 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη \”συναλλαγματική θέση\” στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα \”ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα\” και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook