Τις θέσεις του αναφορικά με το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων στην χερσαία ζώνη του ενετικού λιμένα των Χανίων και με το θέμα της διαμόρφωσης της πλατείας Ελευθερίας ή Δικαστηρίων, όπως είναι πιό γνωστή, δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση :

"Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μια σειρά από δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο, φέρνουν στην επικαιρότητα ζητήματα που σχετίζονται με την εικόνα της πόλης μας και την καθημερινότητα των πολιτών. Ως επιστημονικός φορέας, αρμόδιος για τη γνωμοδότηση επί θεμάτων που σχετίζονται με τη διαμόρφωση ενός ποιοτικού δομημένου περιβάλλοντος, θεωρούμε το ζήτημα της αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων, ως μείζον.

Αναφορικά με την πρόσφατη ανακοίνωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την καθολική απαγόρευση των αυτοκινήτων στο ανατολικό τμήμα του παραλιακού μετώπου της παλιάς πόλης Χανίων, τασσόμαστε υπέρ αυτής. Εγείρονται όμως προβληματισμοί σχετικά με την αναπλήρωση των χώρων στάθμευσης που καταργούνται. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι θέσεις αυτές πρέπει να αναζητηθούν σε κοντινή από αυτές, απόσταση.

Η παλιά Πόλη αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση οικιστικού συνόλου μεγάλης ιστορικής εμβέλειας, που θα πρέπει να προστατεύεται. Πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι. Επί των ζητημάτων αυτών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων με γνώμονα τη διατήρηση της παλιάς πόλης ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής αξίας, βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης και διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς για το σχηματισμό συγκεκριμένων-ρεαλιστικών προτάσεων οι οποίες
θα έχουν ως στόχο την εξομάλυνση των δυσλειτουργιών που εντοπίζονται.

Σχετικά με το ζήτημα της εικόνας που παρουσιάζει η πλατεία Ελευθερίας (Δικαστηρίων), είναι γεγονός, ότι αυτή δεν συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα και το ρόλο της ως κομβικού σημείου της πόλης. Οι άμετρες παραχωρήσεις τμημάτων επί της πλατείας, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς την τήρηση αυστηρών αρχιτεκτονικών όρων σε συνδυασμό με τις, ως επί το πλείστον, ακαλαίσθητες και παράνομες διαμορφώσεις-προσθήκες που πραγματοποιούνται επί των τμημάτων αυτών, με την ανοχή των δημοτικών αρχών, πλήττουν αναμφίβολα την εικόνα της.

Απαιτείται συνολικός σχεδιασμός της πλατείας από τις τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου - με δημόσια διαβούλευση - βάση του οποίου, θα διαχωρίζονται οι χώροι δημόσιας από τους χώρους ιδιωτικής χρήσης. ‘Όταν εξευρεθούν οι πόροι, να διενεργηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, όπως αρμόζει στην πλατεία αυτή.

Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των ελεύθερων διαθέσιμων χώρων υποβιβάζει την προσωπικότητα των συμπολιτών μας και κυρίως των ατόμων με προβλήματα αναπηρίας. Όχι μόνο όταν προσπαθούν να παρακάμψουν κάθε λογής εμπόδια στα πεζοδρόμια και τις πλατείες της πόλης, αλλά και όταν προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσει ο Δήμος την πολύ καλή επικοινωνιακή του ικανότητα, για να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις πεζών, ποδηλατών, μοτοσικλετιστών και αυτοκινητιστών κατά την κίνησή τους μέσα στην πόλη.

Ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, επιβάλλεται να υπάρξει άμεση και γόνιμη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την αποφυγή φαινομένων που θα οδηγήσουν στη δυσφήμιση της πόλης μας.

Πρωτίστως όμως, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι οι πολίτες, να αλλάξουμε νοοτροπία και να σεβόμαστε την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στους δημόσιους χώρους, αλλά και να προστατεύουμε με κάθε τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά."