Ανακοίνωση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών:
\”Η 21η Μαρτίου κάθε έτους, ως πρώτη μέρα της Άνοιξης για το Βόρειο ημισφαίριο, είναι η καθιερωμένη από τον ΟΗΕ γιορτή των Δασών και της Δασοπονίας.
Το δασικό οικοσύστημα της χώρας μας αποτελεί ένα μεγάλο θησαυρό και διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και βιοποικιλότητας. Ακόμη, παράγει σημαντικές ποσότητες ξύλου και βιομάζας, ενώ προσφέρει ποικιλία δασικών προϊόντων που αξιοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Η 21η Μαρτίου, ως παγκόσμια ημέρα δασοπονίας φέρνει στο προσκήνιο το διαχρονικό πρόβλημα της προστασίας των δασών μας. Τα δάση δέχονται συνεχή υποβάθμιση από ανθρωπογενή αίτια. Σύμφωνα με έκθεση της WWF Hellas η χώρα μας την εικοσαετία 1987-2007, απώλεσε περισσότερα από 1.3 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, ενώ τα δάση της χώρας από το 48% το 1821, μειώθηκαν στο 19% σήμερα.
Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, και με τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στην ανόρθωση της Εθνικής Οικονομίας, απαιτείται μια συνολική, μεθοδευμένη και βιώσιμη πολιτική, σε διοικητικό και θεσμικό επίπεδο, τόσο για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, όσο και για την ήπια και βιώσιμη αξιοποίησή τους, προς όφελος των πολιτών. 
Είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τη δασική νομοθεσία, η οποία είναι πολύπλοκη και σ’ ένα βαθμό απαρχαιωμένη και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται σήμερα τα δασικά οικοσυστήματα, από τις υπηρεσίες αλλά και τον πολίτη. Νομοθεσία, η οποία θα προστατεύει τα Δάση από τις νέες συνθήκες που προκύπτουν από την βιομηχανική και οικιστική ανάπτυξη σε βάρος των δασικών εκτάσεων και θα προωθεί την αειφορική διαχείρισή τους.
Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον των δασών μας, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η διαχείρισή τους θα γίνεται με βιώσιμο τρόπο. Για να υπάρξει βιώσιμη διαχείριση των δασών, των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων της χώρας, είναι αναγκαία η κατάρτιση δασικών χαρτών, σε συνάρτηση με την σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, έργο το οποίο η Κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα στην «ατζέντα» της, και αναμένεται να έχει ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο μέχρι τα τέλη Απριλίου..
Η ανεκτίμητη αξία των δασών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη μια και η συνεχής συρρίκνωσή τους από την άλλη, επιβάλλουν την ανάγκη αλλά και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για την προστασία τους\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook