Στο επίκεντρο ενός νέου ψυχοδράματος στην ζώνη του ευρώ βρίσκεται η Κύπρος, η «μικρή Ελβετία της Μεσογείου» ,όπως  την χαρακτηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα "Le Monde"  σχολιάζοντας ότι η Μεγαλόνησος είναι ένα μεγάλο υποτιθέμενο πλυντήριο του βρώμικου χρήματος Ρώσων ολιγαρών.

Η γαλλική εφημερίδα αναρωτιέται επίσης για ποιος λόγο οι εταίροι να σώσουν μία χώρα που δεν νιώθει τύψεις για τα δισεκατομμύρια δολάρια αμφίβολης προέλευσης που φιλοξενεί και το τραπεζικό σύστημα της οποίας χωλαίνει.

«Το νησί της Αφροδίτης, μεγάλο υποτιθέμενο 'πλυντήριο' του βρώμικου χρήματος Ρώσων ολιγαρχών, υποφέρει εξαιτίας του καθεστώτος φορολογικού παραδείσου», γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα. Υπό τον τίτλο: «Κύπρος: Οι υπέρμετρες φιλοδοξίες της «μικρής Ελβετίας» της Μεσογείου» η εφημερίδα αναφέρει ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είναι 8 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της χώρας και σε αυτό οφείλεται η κατάρρευσή του αλλά και η δυσφορία των εταίρων: Γιατί να σώσουν μια χώρα που φιλοξενεί χωρίς ενοχές δισ. δολάρια αμφίβολης προέλευσης;"

Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του Αθανάσιου Βαμβακίδη, οικονομολόγου της Bank of America-Merrill Lynch ο οποίος αναφέρει ότι όλα άρχισαν πριν από 20 χρόνια, με την ενθάρρυνση της πολιτικής ηγεσίας όταν η Κύπρος, στο δρόμο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ονειρευόταν να γίνει οικονομικό κέντρο.

«Η χώρα είχε πολλά πλεονεκτήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Ηταν πρώην βρετανική αποικία, οι κάτοικοι μιλούν αγγλικά, η οικονομία ήταν ευέλικτη και η «business friendly» (φιλική σε μπίζνες)».

Η αποκάλυψη το 2001 μυστικών λογαριασμών του πρώην δικτάτορα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην Κύπρο επηρέασε αρνητικά το κλίμα. Μια έρευνα για ξέπλυμα χρήματος βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά έπρεπε να καταρρεύσει η Κύπρος για να αποκαλυφθεί αυτός ο «φορολογικός παράδεισος»; , αναρωτιέται η εφημερίδα.  Ωστόσο, καταλήγει πως «αν το ερώτημα του ξεπλύματος χρήματος πρέπει να διαλευκανθεί, οι ρωσικές καταθέσεις δεν έχουν σχέση με το θέμα» σημειώνει ο οικονομολόγος Daniel Cohen ο οποίος τονίζει ότι τα προβλήματα της Κύπρου οφείλονται εν πολλοίς στις απώλειες που υπέστησαν οι κυπριακές τράπεζες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

protothema.gr