Η απόφαση της Συνόδου Προέδρων Αντιπροέδρων ΤΕΙ της 20ης Μαρτίου 2013:

\”Η Σύνοδος διαπίστωσε ομόφωνα ότι η τελευταία μορφή του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ, όπως αυτή παρουσιάστηκε ως μηχανογραφικό δελτίο για τους εισακτέους στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν συμβάλλει στην εκπλήρωση των καταστατικών σκοπών των ΤΕΙ, επειδή:

• Δεν τηρήθηκαν οι επιβεβλημένες ακαδημαϊκές και νόμιμες διαδικασίες.

• Δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος και διαβουλεύσεις με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και είναι βέβαιο ότι αγνοήθηκαν οι γνωμοδοτήσεις της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Αυτές ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν.

• Περιλαμβάνει πλήθος εσωτερικών αντιφάσεων και σε μικρό μόνο βαθμό εξυπηρετεί τη λειτουργία των ΑΕΙ. Περισσότερο εξυπηρετεί τοπικά αιτήματα αγνοώντας στις περισσότερες περιπτώσεις τις προτάσεις των Ιδρυμάτων μας που έχουν ληφθεί από τα συλλογικά τους όργανα με ακαδημαϊκά κριτήρια.

• Είναι εμφανές ότι μειώνει το επίπεδο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και περιορίζει εκτεταμένα και μονομερώς τα ΤΕΙ.

• Αγνοεί ουσιαστικά τις εξωτερικές αξιολογήσεις των Τμημάτων ΤΕΙ από την ΑΔΙΠ με τις οποίες προτείνεται η επέκταση του ρόλου τους και η σύνδεσή τους με την παραγωγή.

Για τους λόγους αυτούς η Σύνοδος απορρίπτει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, γιατί κύρια πλήττει την σύγχρονη, ουσιαστική και οικονομικά αποδοτικότερη συνιστώσα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η προωθούμενη μορφή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, παρά τους διακηρυγμένους στόχους της, δεν οδηγεί σε περιορισμό των δαπανών. Με τον παράλληλο μονομερή περιορισμό των χρηματοδοτήσεων οδηγεί τα ΤΕΙ σε ασφυξία.

Η Σύνοδος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει για την εξασφάλιση των πόρων και ιδιαίτερα του Εκπαιδευτικού Προσωπικού το οποίο απειλείται με μείωση κατά 90%. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαπιστωθεί η απόλυτη αδυναμία λειτουργίας των Ιδρυμάτων μας από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Η δυσοίωνη πραγματικότητα που δημιουργείται σήμερα για τη λειτουργία του θεσμού των ΤΕΙ, με την επαναλαμβανόμενη τοποθέτηση του Υπουργείου, του ΤΕΕ κ.ά. περί επαναφοράς τους στην αρχική αποστολή τους, την ομογενοποίηση των τίτλων των τμημάτων και την απειλή για καθορισμό από το ίδιο το Υπουργείο των προγραμμάτων σπουδών, οδηγεούν σε ακύρωση της πολύχρονης ακαδημαϊκής εξέλιξης των Ιδρυμάτων ,και της προσφοράς τους στην ελληνική κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Αυτά είναι έντονα απογοητευτικά για τους ακαδημαϊκούς μας δασκάλους και τις χιλιάδες των φοιτητών και των αποφοίτων μας και έρχονται σε αντίθεση τόσο με τα πορίσματα των εξωτερικών αξιολογήσεων των τμημάτων μας που αγνοήθηκαν παντελώς από την πολιτεία, όσο και με την ανοδική πορεία που επιδεικνύουμε, σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά δεδομένα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Όλα τα Προγράμματα Σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης με 4 έτη σπουδών στην Ευρώπη αντιστοιχούνται με το 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ενώ εδώ στην Πατρίδα μας δημιουργούμε προϋποθέσεις ακύρωσης ακαδημαϊκών κατακτήσεων και υποβάθμισης ρόλων .

Την ίδια στιγμή χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοί μας εξακολουθούν να αγωνιούν για την πολύχρονη καθυστέρηση θεσμοθέτησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, για δεκαετίες.

Οι εξωτερικοί αξιολογητές και η ΑΔΙΠ διατυπώνουν τεκμηριωμένες γνώμες για ενίσχυση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε ειδικότητες και πτυχία Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχουν απήχηση στην αγορά εργασίας και για μείωση του αριθμού αποφοίτων πολλών
πανεπιστημιακών θεωρητικών ειδικοτήτων. Το ΑΘΗΝΑ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Αν όντως δεν είναι στις προθέσεις της Πολιτείας να συρρικνώσει το θεσμό των ΤΕΙ και να οδηγήσει σύντομα στο κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους τους ενισχύοντας την ιδιωτική εκπαίδευση, ας το αποδείξει εμπράκτως σήμερα, επιβεβαιώνοντας και τη στόχευση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ περί δημιουργίας θυλάκων αριστείας κ.ά..

Εκεί που αποδεδειγμένα υφίστανται σε τμήματα ΤΕΙ οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, να θεσμοθετηθεί στα ΤΕΙ η λειτουργία τρίτου κύκλου σπουδών.

Καταληκτικά, με τις μέχρι τώρα μορφές του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ και τις αθέμιτες παρεμβάσεις στη διαμόρφωσή του, μαζί με τη έλλειψη πόρων και ιδιαίτερα εκπαιδευτικού προσωπικού, τα ΤΕΙ οδηγούνται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το Υπουργείο Παιδείας καλείται, λοιπόν, να αποσύρει το προωθούμενο Σχέδιο ΑΘΗΝΑ, για να επανακαθορισθεί ορθολογικά η αναδιάταξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ουσιαστική συμμετοχή των ΑΕΙ σε διαβούλευση, με κριτήρια ακαδημαϊκά σύμφωνα με τις κοινωνικές, πολιτισμικές και παραγωγικές ανάγκες της χώρας.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook