\”Λευκός καπνός\” βγήκε το μεσημέρι από το Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς, μετά τη χθεσινή ισοπαλία και την επανάληψη των πρυτανικών εκλογών, νέος Πρύτανης του Ιδρύματος εξελέγη ο καθηγητής του τμήματος ΗΜΜΥ Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος έλαβε 62 ψήφους έναντι 58 που συγκέντρωσε ο δεύτερος υποψήφιος, Γιάννης Σαριδάκης, καθηγητής στο Γενικό Τμήμα.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Πρύτανη, ξεκίνησαν την Τετάρτη το πρωί (δείτε εδώ) ωστόσο ολοκληρώθηκαν χωρίς \”νικητή\”, αφού οι δύο υποψήφιοι έλαβαν από 60 ψήφους και έτσι επαναλήφθηκαν σήμερα από τις 9 μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Ο απερχόμενος πρύτανης του Ιδρύματος Γ. Φίλης με δηλώσεις στο Flashnews.gr ευχήθηκε στο νέο πρύτανη, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε περίπου δύο εβδομάδες, καλή επιτυχία στο έργο του για το καλό του Ιδρύματος αλλά και της κοινωνίας συνολικά.

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, έχει ανατραπεί τελείως η διαδικασία που τηρείτο μέχρι τις τελευταίες πρυτανικές εκλογές και στην ανάδειξη της διοίκησης των ιδρυμάτων δεν συμμετέχουν πλέον οι φοιτητές αλλά μόνο τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (καθηγητές, αναπλ. καθηγητές, επίκουροι καθηγητές και λέκτορες).

Έτσι δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη του Πρύτανη, είχαν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους , στους οποίους – σε ότι αφορά στις εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης, είναι εγγεγραμμένοι 126 καθηγητές – μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος.

Το πρυτανικό σχήμα του κ. Διγαλάκη που συμμετείχε στις εκλογές απαρτίζονταν από τους:

• Βασίλη Διγαλάκη, υποψήφιος πρύτανης.
• Νίκος Νικολαΐδης, υποψήφιος αναπληρωτής πρύτανης.
• Γιώργος Σταυρουλάκης, υποψήφιος αναπληρωτής πρύτανης.

Στη διακήρυξη της υποψηφιότητας του κ. Διγαλάκη, όπου δίνει και το στίγμα των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι:

Η διοίκηση θα πρέπει:

• Να ενισχύσει τους νέους καθηγητές με κάθε δυνατό μέσο και να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε αυτούς με το έργο τους να μεγαλώσουν το Πολυτεχνείο.
• Να προβάλει, με συστηματικό τρόπο, σε διεθνές επίπεδο, τις διακρίσεις των καθηγητών του Ιδρύματος και να δρομολογήσει την πορεία του Ιδρύματος ως διεθνή πόλο αριστείας.
• Να προγραμματίσει την επέκταση των υποδομών στην Πολυτεχνειούπολη, κατανοώντας τη δυνατότητα εξέλιξής της σε μια από τις καλύτερες πανεπιστημιουπόλεις σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας.
• Να αξιοποιήσει ορθολογικά το επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος, καλλιεργώντας ένα κλίμα ηρεμίας και αξιοκρατίας.
• Να βοηθήσει τους φοιτητές του Ιδρύματος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, λαμβάνοντας ουσιαστικά, μακροπρόθεσμα κα όχι ευκαιριακά μέτρα και να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον που θα τους γαλουχήσει ως τους ηγέτες του μέλλοντος.

Σύντομο βιογραφικό του νέου Πρύτανη

Ο Βασίλειος Διγαλάκης έλαβε το δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1986 και το διδακτορικό του πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης το 1992. Από το 1992 έως το 1995 εργάστηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο SRI International στο Menlo Park, CA, όπου διετέλεσε κύριος ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα της ARPA. Στο SRI ανέπτυξε αλγόριθμους για αναγνώριση ομιλίας και κατοχύρωσε πέντε διπλώματα ευρεσιτεχνίας, για τη χρήση των οποίων έλαβε ιδρυτικές μετοχές από την πρωτοπόρο παγκοσμίως εταιρεία στο χώρο Nuance Communications.

Από το 1995, είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. Από το Σεπτέμβριο 2003 έως τον Αύγουστο του 2005, υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Τμήματος. Από το Σεπτέμβριο του 2005 κατέχει τη θέση του Διευθυντή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Διάλογος, η οποία πρώτη ανέπτυξε αυτοματοποιημένες λύσεις call centers στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στις περιοχές αναγνώρισης προτύπων και ομιλίας, επεξεργασίας λόγου, συστημάτων διαλόγου και πολυτροπικών διεπαφών. Ο κ. Διγαλάκης έχει συγγράψει πολλά άρθρα σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, έλαβε δύο βραβεία καλύτερης δημοσίευσης από την IEEE Signal Processing Society, το 1999 και το 2000, και έχει λάβει περισσότερες από 1900 ετεροαναφορές στο έργο του από άλλους ερευνητές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook