H υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton επανέλαβε για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσημης συνέντευξης τύπου ότι ο Muammar Gaddafi πρέπει να εγκαταλείψει το γρηγορότερο την εξουσία και να φύγει από τη Λιβύη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γράμμα που έστειλε ο Λίβυος ηγέτης στον Αμερικανό πρόεδρο, Barack Obama, πληροφορία που επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, επισήμανε ότι ο Muammar Gaddafi «ξέρει πολύ καλά τί πρέπει να κάνει».

«Με όλο τον σεβασμό στο γράμμα που αναφέρεστε, νομίζω ότι ο κ. Gaddafi γνωρίζει ότι πρέπει να φύγει. Είναι απαραίτητο να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και να αποσύρει τις δυνάμεις τους από τις πόλεις που κατέλαβε με τη βία», τόνισε.


Βρετανικές επιδρομές στη περιοχή Σαρίρ στη Λιβύη

Παράλληλα, αργά χθες το βράδυ, η κυβέρνηση του Muammar Gaddafi ανακοίνωσε ότι βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή Σαρίρ προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές. Οι πύραυλοι κατέστρεψαν έναν κεντρικό αγωγό, που συνέδεε τις δεξαμενές με ένα από τα λιμάνια της Λιβύης στη Μεσόγειο θάλασσα, από όπου και γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε τάνκερς.

«Τα βρετανικά αεροσκάφη επιτέθηκαν με πυραύλους και βόμβες κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Σαρίρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρείς φύλακες του συγκροτήματος, ενώ τραυματίστηκαν και αρκετοί εργαζόμενοι», δήλωσε από την Τρίπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Khaled Kaim, στους εκπροσώπους του τύπου.

\"\"Γράμμα στον Barack Obama

Νωρίτερα το βραδύ, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana είχε ανακοινώσει ότι ο συνταγματάρχης Gaddafi «έστειλε σήμερα ένα μήνυμα στον πρόεδρο Barack Obama μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την επιθετική αποικιοκρατική συμμαχία κατά της Λιβύης», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο του μηνύματος. Οι διαρροές έκαναν λόγο για ένα τρισέλιδο κείμενο όπου γινόταν πρόταση για παύση του πυρός

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε μια επιστολή, προφανώς δεν είναι η πρώτη», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ο Jay Carney, κατά τη διάρκεια αεροπορικού ταξιδιού με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force Οne που μετέφερε τον Barack Obama στη Φιλαδέλφεια.

Ωστόσο, δε θέλησε και αυτός να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μηνύματος υπενθυμίζοντας μόνο τα λόγια του Αμερικανού προέδρου ότι η εκεχειρία στη Λιβύη μπορεί να επιτευχθεί «μόνο με πράξεις και όχι λόγια».

«Τα λόγια δεν είναι το ίδιο πράγμα με τις πράξεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος, του Λευκού Οίκου.

\"\"«Οι καθεστωτικοί χρησιμοποιούν “ανθρώπινες” ασπίδες»

Το απόγευμα η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Carmen Romero, κατηγόρησε τις καθεστωτικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν απλούς πολίτες ως «ανθρώπινες» ασπίδες προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενους βομβαρδισμούς στρατιωτικών στόχων από τις συμμαχικές δυνάμεις.

«Η κατάσταση στο έδαφος είναι αρκετά σύνθετη καθώς οι δυνάμεις του καθεστώτος Gaddafi έχουν αλλάξει τακτική χρησιμοποιώντας πολιτικά οχήματα και κρύβοντας τεθωρακισμένα μέσα σε πόλεις όπως στη Μιζουράτα όπου χρησιμοποιούν «ανθρώπινες» ασπίδες», τόνισε. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η κριτική της στρατιωτικής ηγεσίας των αντικαθεστωτικών σχετικά με αργή αντίδραση των συμμαχικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ είναι αβάσιμη.

«Ο ρυθμός των επιχειρήσεών μας παραμένει σταθερός. Τόσο ο στόχος όσο και η θέση των στρατιωτικών χτυπημάτων δεν έχει αλλάξει. Έχουμε καταστρέψει το 30% της στρατιωτικής δύναμης του καθεστώτος Gaddafi», πρόσθεσε.


zougla

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook