Την ετοιμότητά του να συζητήσει ένα νέο σχέδιο με την Κύπρο δήλωσε Eurogroup μετά το πέρας της έκτακτης τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Πέμπτης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τονίζουν τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ και δηλώνουν ότι αναμένουν τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης «τάχιστα».

Η ανακοίνωση αναφέρει των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφέρει:

«Το Eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη για να προβεί σε απολογισμό των εξελίξεων στην Κύπρο. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές Αρχές ένα νέο σχέδιο πρότασης, το οποίο αναμένει από τις κυπριακές Αρχές να παρουσιάσουν το τάχιστο δυνατό.

»Το Eurogroup στη συνέχεια, στη βάση μίας ανάλυσης της τρόικας που πρέπει να γίνει, θα είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, σεβόμενο παράλληλα τις παραμέτρους που προσδιορίστηκαν νωρίτερα από το Eurogroup. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να ξεκινήσουν να δημιουργούν το νομικό πλαίσιο για τα στοιχεία αυτής της συμφωνίας.

»Το Eurogroup επιβεβαιώνει εκ νέου την ανάγκη πλήρους διασφάλισης των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ εντός της ΕΕ. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης παραμένουν σε ετοιμότητα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, καθώς και να διασφαλίσουν την σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά».

Mετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, o εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, που εκφράζει και τη θέση της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ, διαπίστωσε «βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των κυπριακών αρχών».

«Ειδικότερα, καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών ότι θα παρουσιάσουν λεπτομερώς στην τρόικα την εναλλακτική τους πρόταση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών από την πλευρά της Κύπρου πέρα από την οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε [από την ευρωζώνη]» είπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι εμπειρογνώμονες μας θα αξιολογήσουν αυτήν την πρόταση προσεκτικά ήδη από αύριο το πρωί». Είμαστε, υπό όρους, ικανοποιημένοι για την εξέλιξη της εκκαθάρισης τράπεζας και τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων που προχωρούν σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία, είπε.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ολι Ρεν κάλεσε για την άμεση υιοθέτηση αυτών των μέτρων που είναι απολύτως αναγκαία σε αυτή τη συγκυρία.

Θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα και να εργαστούμε εντατικά με την κυπριακή κυβέρνηση και τους εταίρους μας στην τρόικα, ώστε να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα κράτη-μέλη, κατέληξε ο Σ. Ο' Κόνορ.

 

in.gr