«Πράσινο φως» για να επιλύονται εξωδικαστικά, γρήγορα και με χαμηλή δαπάνη οι εμπορικές, εργατικές, οικογενειακές και κάθε άλλου είδους ιδιωτικές διαφορές, ανάβει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τον διεθνώς καταξιωμένο θεσμό της διαμεσολάβησης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης και ο επικεφαλής της «Task Force» για την Ελλάδα Χ. Ράιχενμπαχ παρουσίασαν τον νέο θεσμό ως μία εναλλακτική μέθοδο επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών εξωδικαστικά.

Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις κ.λπ. θα μπορούν πλέον να λύσουν τις διαφορές τους, καταφεύγοντας (με τη βοήθεια δικηγόρου και με την ελάχιστη αμοιβή) στους διαμεσολαβητές οι οποίοι θα προτείνουν μια λύση με αμοιβαίο όφελος.

Τα οφέλη

Με τον νέο θεσμό αναμένεται όχι μόνο να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια, αλλά να βοηθηθεί σημαντικά η ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα.

Ολες οι μικροδιαφορές θα μπορούν να επιλύονται εξωδικαστικά με επιβάρυνση ενός χαμηλού παραβόλου (150-200 ευρώ) και την ελάχιστη δικηγορική αμοιβή. Σε πρώτη φάση εμπορικές, οικογενειακές και εργατικές διαφορές αναμένεται να απασχολήσουν εντονότερα τους διαμεσολαβητές, ενώ σε αμέσως επόμενη φάση θα περάσουν στα χέρια τους και οι υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που σήμερα στοιβάζονται κατά χιλιάδες στα Ειρηνοδικεία και προσδιορίζονται να εκδικαστούν το 2019 και 2020!

Οι διαμεσολαβητές θα επιλύουν εξωδικαστικά διαφορές και με ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ενώ ο Αντώνης Ρουπακιώτης δήλωσε ανοικτός για να επεκταθεί ο θεσμός και σε άλλες υποθέσεις, φθάνοντας μέχρι και τις μεγάλες ναυτιλιακές διαφορές.

ethnos.gr/Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook