Σύσκεψη με σκοπό την αναλυτική ενημέρωση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) – μελών της Συνομοσπονδίας, το συντονισμό και τον προγραμματισμό των ενεργειών του συνεταιριστικού κινήματος ως προς το νομοσχέδιο που αφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στην Αθήνα, την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011 . Οι διοικήσεις του συνόλου των ΑΣΟ αλλά και η διοίκηση των Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ) εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούν από κοινού την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας επανέλαβε την ομόφωνη θέση του συνεταιριστικού κινήματος, περί απόσυρσης του νομοσχεδίου, το οποίο οδηγεί σε διάλυση το συνεταιριστικό κίνημα.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στη συμβολή του συνεταιριστικού κινήματος, μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων, στην γρήγορη και αποτελεσματική πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους παραγωγούς, ενώ διαχειρίζεται το ¼ της αγροτικής παραγωγής.

Κριτική στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, έκανε και ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ και πρ. υπουργός Γεωργίας, κ. Αλέκος Κοντός. Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι ως υπουργός είχε δεχτεί αρκετά πυρά, ως φιλοσυνεταιριστής, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο δεν εξήντλησε τα περιθώρια διαλόγου με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις, που αποτελούν τη βάση του συνεταιριστικού κινήματος. Παράλληλα, εξέφρασε κι αυτός την αντίθεσή του στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Το ψήφισμα των Συνεταιρισμών

Οι Διοικήσεις του συνόλου των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η Διοίκηση της ΟΣΕΓΟ, συνήλθαν σήμερα 6.4.2011 σε πανελλαδική σύσκεψη μετά από πρόσκληση της ΠΑΣΕΓΕΣ για να συζητήσουν το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θεσμικό πλαίσιο των αγροτικών συνεταιρισμών. Μετά από αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής:

1. Να ζητηθεί η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί κινείται προκλητικά εναντίον των Διεθνών Αρχών του Συνεργατισμού και των διατάξεων του ισχύοντος Συντάγματος.

2. Ενδεχόμενη υιοθέτηση του προτεινόμενου νομοσχεδίου θα επιφέρει πραγματικά τη διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών και θα δημιουργήσει επικίνδυνη θεσμική σύγχυση, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες, οι οποίες ήδη επιβεβαιώνονται από την άμεση αντίδραση της αγοράς (τράπεζες, πιστωτές, κ.α.) από τη στιγμή της ανακοίνωσης του αναφερόμενου νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook