Eνημερωτική ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη Συστήματος Παραγωγής και Αξιοποίησης Ξυλώδους Βιομάζας για τη Θέρμανση Δημοτικών Κτηρίων» – «Biomass» στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού στις Μοίρες την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 και ώρα 18:00.

Στην ημερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες οι οποίοι θα ενημερώσουν αναλυτικά για το έργο και τις τεχνολογίες πίσω από αυτό. Συμπεριλαμβάνονται οι κος Γιάννης Μαυρογιάννης – Οικονομολόγος, κος Θρασύβουλος Μανιός – Αναπληρωτής Καθηγητής από Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης και ο κος Νικόλαος Βολακάκης – Τεχνολόγος Γεωπονίας PhD με θέμα «Διαχείριση των Υπολειμμάτων Κλαδέματος της Ελιάς στη Μεσσαρά».

Τα pellets (πέλλετς ή πελλέτες) βιομάζας είναι ένα ανανεώσιμο στερεό βιοκαύσιμο υψηλής ποιότητας. Σε αντίθεση με τα συμβατικά καύσιμα βιομάζας (κούτσουρα ξύλου, κλαδέματα δέντρων κ.λπ.) τα οποία συνοδεύονται από σημαντικά μειονεκτήματα εξαιτίας της χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας τους και της υψηλής περιεκτικότητάς σε υγρασία, τα pellets βιομάζας καταφέρνουν να συνδυάσουν τα ακόλουθα πολύτιμα χαρακτηριστικά: χαμηλή υγρασία, υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο και ομοιομορφία στο σχήμα και το μέγεθος.

Η σταθερή χημική σύσταση του καυσίμου το καθιστά κατάλληλο για χρήση σε ποικίλες εφαρμογές, από οικιακές σόμπες και καυστήρες κεντρικής θέρμανσης μέχρι μεγάλης κλίμακας μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η μορφή τους σε συνδυασμό με το μικρό κυλινδρικό τους σχήμα προσδίδει στα pellets ιδιότητες ρευστού και επιτρέπει την εισαγωγή συστημάτων πλήρους αυτοματισμού σε αρκετές εφαρμογές, διευκολύνοντας περαιτέρω τη διαχείρισή τους ως καύσιμο.

Για τους παραπάνω λόγους τα pellets βιομάζας έχουν εμφανίσει τόσο κατακόρυφη ανάπτυξη ως εναλλακτικό, φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, την τελευταία 20ετία στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες παγκοσμίως.

Ο δήμος Φαιστού είναι ο μοναδικός δήμου που η πρόταση του εντάχθηκε προς χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του παραπάνω προγράμματος από την Επιτροπή Επιλογή Πράξεων του Προγράμματος.

Η Επιτροπή Επιλογής Πράξεων του Προγράμματος ενέκρινε συνολικά δεκαεφτά έργα συνεργασίας, συνολικής δαπάνης περίπου 13,1 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το συγκεκριμένο έργο εγκρίθηκε με συνολικό Προϋπολογισμό 881.500€ και οι εταίροι που συμμετέχουν είναι ο Δήμος Φαιστού, το ΤΕΙ Κρήτης, ο Φορέας Διαχειριστικής Ενότητας Αν. Σάμου και η Κοινότητα Βοροκλήνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook