\”Ανάποδα\” έχει φέρει τον κόσμο η ευρωπαϊκή κρίση, όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία για τη μετανάστευση στην Ισπανία. Το μεταναστευτικό ρεύμα δεν κινείται πια από την Αφρική προς την ευρωπαϊκή χώρα, αλλά… αντίστροφα.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας, ο αριθμός των Ισπανών που ζουν στο Μαρόκο έχει τετραπλασιαστεί από το 2003 ως το 2011, καθώς όλο και περισσότεροι εγκαθίστανται στην αφρικανική χώρα όπου βρίσκουν δουλειές.

Αυτό που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν \”ανέκδοτο\” σήμερα είναι πραγματικότητα, αφού περισσότερες ευκαιρίες εργασίας προσφέρει το Μαρόκο παρά η Ισπανία.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία, δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί θεωρείται ότι βρίσκονται στο Μαρόκο παράνομα.

\”Ο κόσμος έχει έρθει ανάποδα\” αναφέρει ο υπεύθυνος του Διεθνούς Ινστιτούτου Μετανάστευσης Χέιν ντε Χάας, εξηγώντας το φαινόμενο. \”Ούτε στα αστεία δεν θα το λέγαμε παλιά\”, προσθέτει.

Ένας από τους Ισπανούς που έχουν έρθει στο Μαρόκο για εργασία είναι ο 36χρονος Μάρκος Μαρτίνες Μπασέλο, που έφτασε στη χώρα πριν από έξι μήνες για να δουλέψει ως μηχανικός.

Όπως αναφέρει, έχασε τη δουλειά του σε ένα εργοστάσιο ηλεκτρισμού πριν από έναν χρόνο. Βρήκε ξανά δουλειά από την οποία απολύθηκε ξανά και τότε ήταν που αποφάσισε να αφήσει την οικογένειά του για να έρθει στην Αφρική.

\”Το πιο δύσκολο είναι που δεν έχω δίπλα μου την οικογένειά μου\” λέει ο κ. Μαρτίνεζ, κοιτάζοντας φωτογραφίες των παιδιών του, της 10χρονης Σοράγια και του τρίχρονου Νίκολας.

Με την ανεργία στην Ισπανία να έχει φτάσει στο 26% ακόμη και οι Μαροκινοί έχουν αλλάξει την οπτική τους για την ευρωπαϊκή χώρα, την οποία δεν θεωρούν πια \”Γη της Επαγγελίας\”. Ενδεικτικό είναι ότι οι εγγραφές στο Ινστιτούτο Θερβάντες για εκμάθηση Ισπανικών έχουν πέσει κατά ένα τρίτο από το 2008 και μετά.

Από την άλλη πλευρά, το Μαρόκο βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ισπανία καθώς το ΑΕΠ του είναι μηδαμινό μπροστά στο ισπανικό και η ανεργία βρίσκεται στο 30%. Ωστόσο αποτελεί πόλο έλξης για τους Ισπανούς αφού είναι πολύ εύκολο να μείνουν εκεί για τρεις μήνες βγάζοντας βίζα, την οποία εύκολα μπορούν να ανανεώνουν.

Επιπλέον στο Μαρόκο λόγω της νομισματικής ισοτιμίας μπορούν να ζουν \”σαν βασιλιάδες\” αν δουλεύουν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στη χώρα ή ξοδεύοντας χρήματα που προέρχονται από την Ισπανία.

nooz.gr/Christian Science Monitor

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook