Σε 15 μήνες φυλάκιση, με αναστολή, καταδικάστηκε ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, καθώς κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας. Το δικαστήριο, ωστόσο, αποφάνθηκε την απαλλαγή του από την κατηγορία της ρύπανσης περιβάλλοντος.

Σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή καταδικάστηκαν η τότε δημοτική σύμβουλος Λαγκαδά και δύο υπάλληλοι της πρώην νομαρχίας. Αθώοι κρίθηκαν η πρώην πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου, Αθηνά Αηδονά, καθώς κι ένας υπάλληλος της πρώην νομαρχίας.

Νωρίτερα, την ενοχή του Παναγιώτη Ψωμιάδη πρότεινε ο εισαγγελέας του δικαστηρίου και για τις τρεις κατηγορίες που τον βαρύνουν σχετικά με την υπόθεση ρύπανσης της λίμνης Κορώνειας.

Στο σκεπτικό του ο εισαγγελέας είπε ότι «ο κ. Ψωμιάδης μείωσε τα πρόστιμα με σκοπό να ωφελήσει τις ρυπογόνες επιχειρήσεις και εκείνες εξακολούθησαν να επιβαρύνουν την περιοχή». Για τους υπόλοιπους πέντε κατηγορουμένους πρότεινε - κατά περίπτωση - ενοχή και αθώωση.


Η απολογία του πρώην περιφερειάρχη

Στην απολογία του, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είπε - μεταξύ άλλων - ότι δεν μείωσε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Δήλωσε αγανακτισμένος επειδή διασύρεται άδικα για την Κορώνεια, από τη στιγμή που αυτός ανέλαβε το έργο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου τού απάντησε ότι στις αναφορές του για τα πρόστιμα φαίνεται ότι λάμβανε υπ' όψιν μόνο τους υφισταμένους του και όχι τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Η απάντηση του Π. Ψωμιάδη στην παρατήρηση του προέδρου ήταν ότι είχε κάθε δικαίωμα να ακούσει τις υπηρεσίες του. Όσο για τις καθυστερήσεις στην επιβολή των προστίμων, που κυμαίνονταν από 13 έως 18 μήνες, υποστήριξε πως ήταν αποτέλεσμα γραφειοκρατίας και τίποτα παραπάνω.


Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, οι πέντε κατηγορούμενοι «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ψωμιάδης δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από τον νόμο κλιμάκια για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων που ρυπαίνουν τη λίμνη, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών. Ακόμα, κατηγορείται ότι καθυστέρησε και την επιβολή προστίμων που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, μετά τη διενέργεια των ελέγχων στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ προέβη αυθαίρετα και σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 ευρώ.

Οι συγκατηγορούμενοί του, υπάλληλοι την εποχή εκείνη στην πρώην νομαρχία, κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα.

zougla.gr