Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά την συνεδρίαση του Γενικού του Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου 2013, ενέκρινε την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Η συναλλαγή τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Τράπεζα Πειραιώς σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: "Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση πού απηύθυναν στις ελληνικές τράπεζες η Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπέβαλε πρόταση-προσφορά και επελέγη για την απόκτηση του δικτύου και των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε:

"Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο".

Η Τράπεζα Πειραιώς, με την εξαγορά των ελληνικών στοιχείων των δυο κυπριακών τραπεζών, αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 19,5 δισ. ευρώ, καταθέσεις 12,5 δισ. ευρώ, ένα δίκτυο καταστημάτων 289 σημείων και περίπου 5.100 νέους εργαζόμενους.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναδεικνύεται στην δεύτερη ισχυρότερη θέση της ελληνικής αγοράς με ενεργητικό που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων τα 70 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 52 δισ. ευρώ.

Ο νέος ενιαίος όμιλος θα απασχολεί πάνω από 24.000 εργαζόμενους ενώ το δίκτυο καταστημάτων ξεπερνά τα 1.700 σημεία. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την εξαγορά των υγιών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας ενώ λίγους μήνες μετά πέτυχε την εξαγορά και της Geniki Bank από τον γαλλικό όμιλο της Societe Generele.

Επιπλέον ο όμιλος Πειραιώς έχει συμφωνήσει με τον πορτογαλικό όμιλο Millennium την εξαγορά της θυγατρικής του στην Ελλάδα, συναλλαγή που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

(Με πληροφορίες απο kathimerini.gr)