Ο Γιώργος Βλαστός επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» έκανε το παρακάτω σχόλιο που αφορά στην μη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ από την δημοτική αρχή του Ρεθύμνου, για την αντικατάσταση των ρυπογόνων οχημάτων του Δήμου με οχήματα «πράσινης τεχνολογίας:

"Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χάνονται διαχρονικά στον Δήμο Ρεθύμνου επειδή δεν αξιοποιήθηκε το ΕΣΠΑ για αντικατάσταση των παλιών ρυπογόνων οχημάτων με «πράσινα» νέας τεχνολογίας
Ο γερασμένος στόλος των οχημάτων του Δήμου Ρεθύμνου καταναλώνει ετησίως 517,794 € σε καύσιμα (στοιχεία απολογισμού του Δήμου Ρεθύμνου του 2012). Δυστυχώς η δημοτική αρχή Μαρινάκη -παρά τις επικοινωνιακές κορώνες ότι δήθεν αξιοποιεί το ΕΣΠΑ-, ενώ θα μπορούσε να είχε εντάξει στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» την απόκτηση νέων απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων διαφόρων τύπων «πράσινης τεχνολογίας» (της γενιάς euro5, αντιρυπογόνα με πολύ μικρότερο κόστος καυσίμου, φιλικά προς το περιβάλλον), τα οποία θα αντικαθιστούσαν τα υπάρχοντα ρυπογόνα οχήματα που κινούνται με πετρέλαιο, δεν το έπραξε. Επίσης το πρόγραμμα αυτό του ΕΣΠΑ προβλέπει την μετατροπή των παλιών οχημάτων ώστε να κινούνται με υγραέριο.

Άλλοι Δήμοι έχουν ήδη προχωρήσει σε αντικατάσταση του ρυπογόνου στόλου τους, όπως π.χ. ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών (βλ. δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ: http://www.localit.gr/?p=29254, που αποδέχτηκε ήδη την έγκριση της χρηματοδότησης και προβλέπεται να αποκτήσει με αυτό το πρόγραμμα 11 νέα απορριμματοφόρα, 9 ημιφορτηγά και 5 φορτηγά διαφόρων τύπων, μεταξύ των οποίων κι ένα γερανοφόρο όχημα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά ρυπογόνα οχήματα, ενώ 15 άλλα οχήματα θα υποστούν μετατροπές ώστε να κινούνται με υγραέριο.

Εκτός από την προφανή θετική για το περιβάλλον της πόλης μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 που θα είχε η απόκτηση «πράσινων» οχημάτων, θα εξοικονομούνταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ διαχρονικά από τον δημοτικό προϋπολογισμό, τα οποία θα πήγαιναν για την μισθοδοσία των εργαζομένων που απειλείται λόγω Μνημονίου και Καλλικράτη, σε δράσεις κοινωνικής προστασίας των πολιτών και σε αναπτυξιακά έργα του Δήμου. Η βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος του Δήμου Ρεθύμνου, εκτός των άλλων, έχει σημασία για την τουριστική κίνηση, επειδή είναι παράγοντας που προσμετρείται από τουριστικούς φορείς για τουριστικούς προορισμούς όπως είναι το Ρέθυμνο.

Η αδιαφορία για την μη αντικατάσταση των ρυπογόνων οχημάτων αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της αποτυχίας της δημοτικής αρχής Μαρινάκη να εντάξει έργα στο ΕΣΠΑ, ανάμεσα σε πολλές άλλες. Η «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» καλεί την δημοτική αρχή να εξετάσει την δυνατότητα -έστω και καθυστερημένα και εφόσον συνεχιστεί παρόμοιο πρόγραμμα- να προχωρήσει σε αίτηση για ένταξη στη νέα χρηματοδοτική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020."