Οριακό προβάδισμα δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε κυριακάτικες εφημερίδες, ενώ την ίδια ώρα, μεγάλο κομμάτι των πολιτών εκφράζει την αντίθεσή του στη στάση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Κύπρου. Aνεβαίνουν τα ποσοστά του ευρω-σκεπτικισμού.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Kαπα Research για την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,6%, η ΝΔ 25,7%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 8,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7%, το ΚΚΕ με 6,4%, η ΔΗΜΑΡ με 4,8%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγουν σε ποσοστό 7%.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από ποσοστό 44,1% ως καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού, έναντι 31,8% του Αλέξη Τσίπρα. Ποσοστό 23,1% απορρίπτει και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο, το 52,3% κρίνει αρνητικά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις εξελίξεις, ενώ το 52,2% είναι αρνητικό απέναντι στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ποσοστό 68,6%, πάντως, οι πολίτες πιστεύουν πως μετά τις εξελίξεις στη Λευκωσία, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει την ίδια σκληρή διαπραγματευτική στάση. Επιπλέον, 70,8% τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με 58,6% να εκτιμούν πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση.

Σε ποσοστό 42,3% τάσσονται υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, 34,8% θα ήθελαν μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου χωρίς κάλπη, συγκεντρώνει 17,3% έναντι 17% της ΝΔ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,9%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι ΑΝ.ΕΛ. με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, το ΚΚΕ με 3,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,4%. Στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 25,8%, η ΝΔ στο 25,2%, η ΧΑ στο 11,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 9%, οι ΑΝΕΛ στο 8,5%, η ΔΗΜΑΡ στο 6,3% και το ΚΚΕ στο 5,5%.

Και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται ως καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού από το 29% των ερωτηθέντων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει 13% των προτιμήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι 80% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι χειρότερη από ό,τι ήταν έναν χρόνο πριν, ενώ 40,4% τάσσονται υπέρ της διάλυσης της Ε.Ε. και 45% κατά του ευρώ.

newpost.gr