Η έλευση των σύρων προσφύγων στην Ιορδανία «ωθεί στα όριά τους τα λιγοστά αποθέματα νερού του χασεμιτικού βασιλείου», επισήμαναν δύο βρετανικές οργανώσεις αρωγής, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει τις αρχές της χώρας.

«Η κρίση των σύρων προσφύγων επιδεινώνει ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα της Ιορδανίας: αυτό του νερού. Πρέπει να βρεθούν λύσεις για να αντιμετωπιστεί η έλλειψή του» ανέφεραν η οργάνωση Oxfam και ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Είναι κατεπείγον να γίνουν προσπάθειες μικρής κλίμακας για να εξοικονομείται νερό, αλλά αυτές δεν θα αρκέσουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που θα καταστεί ακόμα πιο σημαντικό μακροπρόθεσμα», σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής.

Η ιορδανική κυβέρνηση θα χρειαστεί μεγάλης κλίμακας βοήθεια από την διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπίσει αυτό το κρίσιμο ζήτημα, επισημαίνουν οι δύο οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.

Η Ιορδανία, που βιώνει χρόνιο πρόβλημα λειψυδρίας, είναι μια από τις δέκα πιο ξηρές χώρες στον κόσμο, καθώς η επικράτειά της καλύπτεται κατά 92% από έρημο.

Το γεγονός ότι επί χρόνια οι βροχοπτώσεις είναι χαμηλότερες του μέσου όρου έχουν προκαλέσει έλλειψη 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού κατ\’ έτος και οι αρχές εκτιμούν ότι αυτό το έλλειμμα θα μπορούσε να φθάσει το 1,6 δισ. κυβικά μέτρα κατ\’ έτος ως το 2015.

«Το σύστημα ύδρευσης της Ιορδανίας, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρή πίεση, οδεύει προς το να φθάσει στα όρια του, λόγω της μαζικής έλευσης των προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη σύγκρουση στη Συρία», προειδοποιούν οι δύο οργανώσεις στην ανακοίνωση.

Το χασεμιτικό βασίλειο φιλοξενεί σήμερα πάνω από 450.000 πρόσφυγες από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων 120.000 στο στρατόπεδο Zαατάρι, όπου παραδίδονται καθημερινά πάνω από 3.500 κυβικά μέτρα νερού για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στους πρόσφυγες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι σύροι πρόσφυγες δεν έχουν τα μέσα για να αγοράσουν πόσιμο νερό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται η αύξηση των κρουσμάτων διάρροιας στα μικρά παιδιά, τα οποία δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πιουν νερό κατευθείαν από τη βρύση, όταν αυτό τρέχει.

«Είναι θέμα χρόνου πριν οι κύριες πηγές νερού εξαντληθούν. Σε ορισμένες περιοχές, η άντληση των υπόγειων υδάτων είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ότι η ανανέωση των πηγών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Για να αντιμετωπίσει το πιεστικό πρόβλημα της υδροδότησης, η Ιορδανία αντλεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 νερό από τους υδροφόρους ορίζοντες του υπεδάφους της.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook