Την πεποίθησή πως η ευρωπαϊκή οικογένεια μέσω της αρχής της αλληλεγγύης μπορεί να βγει ισχυρότερη από την κρίση και πως μέσω της συνεργασίας η ευρωπαϊκή αγορά θα καταστεί πιο ανταγωνιστική, εξασφαλίζοντας ένα μέλλον ευημερίας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, διακήρυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, μετά τις χθεσινοβραδινές συνομιλίες τους στην Μπρατισλάβα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος νωρίτερα είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ενημέρωσε τον Σλοβάκο ομόλογό του για τα αποτελέσματα που πέτυχε η Ελλάδα από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του οικονομικού προγράμματος στη βάση των συμφωνιών με τους εταίρους.

Ενημέρωσε επίσης για την αποφασιστικότητα με την οποία ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός προχωρούν στην υλοποίηση του προγράμματος, επαναφέροντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος στην κοινή συνέντευξη Τύπου, το μήνυμα που φέρνει ο ίδιος είναι πως οι Έλληνες αναγνωρίζουν τη συμβολή του λαού της Σλοβακίας σε αυτή την προσπάθεια και δεν θα επιτραπεί να πάνε χαμένες ούτε η συνεισφορά του σλοβακικού λαού ούτε και οι θυσίες και σκληρές προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μια σειρά περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, όπως επίσης το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και τη δεινή κατάσταση στη Συρία και τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Ε. υπέρ της εδραίωσης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, δεν έπαψε ποτέ να στηρίζει σταθερά τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πιστεύοντας πως το μέλλον τους βρίσκεται στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας και πως η πρόοδος των γειτόνων της ως προς τη συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα εδραιώσει την ειρήνη και την ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη και θα χαράξει το δρόμο προς το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι βέβαια ο σεβασμός από όλους των σχέσεων καλής γειτονίας και οι ειλικρινείς προσπάθειες για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στην περιοχή, παρατήρησε.

Από την πλευρά του ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τις στενές φιλικές σχέσεις και τα «πάρα πολλά κοινά» των δύο χωρών, καθώς και τις ίδιες απόψεις στα περισσότερα ζητήματα που αφορούν την Ε.Ε. και άλλους τομείς προς συνεργασία.

Για παράδειγμα, η Σλοβακία μπορεί να επωφεληθεί από την ελληνική εμπειρία στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα από την εμπειρία που διαθέτει η Σλοβακία στην Ανατολική Εταιρική Σχέση.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που προσδίδει η Μπρατισλάβα στο γεγονός, ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει εκ νέου την Προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014, διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία από την οποία η Σλοβακία μπορεί να επωφεληθεί, αναλαμβάνοντας η ίδια, για πρώτη φορά, την κοινοτική προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και προς τούτο πρόκειται να εγκαινιαστεί μια πολύ στενή συνεργασία.

Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν πως με την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στις διμερείς σχέσεις και η συνέχεια της θα είναι με την αντίστοιχη του κ. Λάιτσακ στην Αθήνα, σύντομα, ενώ χαράχτηκε και ο δρόμος για περισσότερες επισκέψεις σε επίπεδο πρωθυπουργών και προέδρων Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης του πολιτικού διαλόγου, ώστε αυτός να αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο φιλίας των δύο λαών.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook