Ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε τον Μάρτιο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία έπειτα από τέσσερις μήνες βελτίωσης, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου.

Η αντιπαράθεση για το πρόγραμμα βοήθειας στην Κύπρο και το αδιέξοδο μετά τις ιταλικές εκλογές αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης μπορεί να επιβαρύνει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Το ινστιτούτο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που καταρτίζει κάθε μήνα, μειώθηκε στις 106,7 μονάδες από 107,4 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βόλραμπε δήλωσε ότι πάνω από το 85% των απαντήσεων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην έρευνα του ινστιτούτου είχαν έρθει πριν από τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην Κύπρο, όπου οι διεθνείς πιστωτές και η χώρα δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη σε ένα πρόγραμμα βοήθειας. Ο Ντέιβιντ Μπράουν της εταιρείας New View Economics δήλωσε ότι η έρευνα του Ifo δείχνει ότι «αρχίζουν να κτυπάνε καμπάνες στη Γερμανία ότι η κρίση της Ευρωζώνης θα πλήξει και πάλι τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας της».

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού γεν και δυσκολεύθηκε να διατηρήσει τη θέση του έναντι του δολαρίου μετά τα στοιχεία του Ifo και με την Κύπρο να τρέχει ενάντια στον χρόνο για να βρει λύση στη χρηματοδοτική κρίση της.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ακόμη ότι η Γερμανία θα διαφύγει την ύφεση, όπως ορίζεται από δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ —στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6%— με ασθενή ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο, πριν αυτή αποκτήσει δυναμική. Ο κ. Βολράμπε δήλωσε ότι εκτιμά πως θα υπάρξει ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο και στο σύνολο του 2013. Η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 0,4% φέτος έναντι 0,7% το 2012.

moneypost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook