Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποίησε χθες ότι είναι πιθανό να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Βρετανίας -που ως σήμερα τοποθετεί στην βέλτιστη βαθμίδα, το τριπλό Α- μέσα σε μερικές εβδομάδες, επικαλούμενος τα υψηλότερα του αναμενόμενου επίπεδα του χρέους της χώρας και τις προβλέψεις περί βραδύτερου ρυθμού ανάπτυξης.

Ένα μήνα αφότου η Βρετανία υπέστη την πρώτη της υποβάθμιση -από τον οίκο Moody\’s, κατά μία βαθμίδα- ο Φιτς ανακοίνωσε χθες ότι ενδέχεται να μιμηθεί τον ανταγωνιστή του, θέτοντας υπό επανεξέταση το αξιόχρεο της Βρετανίας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο η ανακοίνωση του οίκου αναφέρει πως αναμένεται «μέχρι το τέλος Απριλίου» να έχει υπάρξει απόφαση, αλλά και ότι υπάρχουν «αυξημένες πιθανότητες» το αξιόχρεο του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβαθμιστεί.

Η υποβάθμιση της προοπτικής για το βρετανικό χρέος σε «αρνητική» σημειώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που καταδεικνύουν αύξηση του χρέους της Βρετανίας εντός 2012, κάτι που ο Fitch αγνοούσε.

Η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού στο Λονδίνο αποδέχθηκε χθες ότι η κρίση «έχει βάθος», και δεσμεύθηκε ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των τρεχόντων οξυμένων δημοσιονομικών προβλημάτων.

«Η ανακοίνωση του Fitch μας χρησιμεύει για να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στα (οικονομικά) προβλήματα, που ανέκυψαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Εμείς, αργά αλλά σταθερά διορθώνουμε τα οικονομικά προβλήματα που έχει η χώρα», είπε στο Λονδίνο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τις αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη: είναι υποδιπλασιασμένες, σε μόλις 0,6%, για το τρέχον έτος.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook