Η Όπερα του Σίδνεϊ ήταν το πρώτο διάσημο κτίριο στον κόσμο που συμμετείχε στην επιχείρηση «Ώρα της Γης» («Earth Ηour») -μία ώρα χωρίς φως-, η οποία κάθε χρονιά από το 2007 και μετά έχει στόχο να κινητοποιήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο εναντίον της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Στις 20.30 τοπική ώρα, κτίρια και μνημεία σε περισσότερες από 150 χώρες θα σβήσουν για μία ώρα τα φώτα τους και θα συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη οικολογική διαδήλωση στον κόσμο, μαζί με -όπως αναμένεται- εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Έτσι, τα φώτα θα σβήσουν απόψε στο λιμάνι του Σίδνεϊ, στην πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, στους καταρράκτες του Νιαγάρα, στον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, τον Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, στην Ακρόπολη της Αθήνας, στα τείχη του Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, στην παλιά ακρόπολη της πόλης Αρμπίλ στο Κουρδιστάν, αλλά και σε νέες τοποθεσίες, όπως σε πλατείες της Γάζας, στη Μικρή Γοργόνα της Κοπεγχάγης ή ακόμη στο αντίγραφο του αγάλματος του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου στη Φλωρεντία.

«Αυτό που άρχισε το 2007 στο Σίδνεϊ, με δύο εκατομμύρια ανθρώπους, έγινε παράδοση σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο Ντέρμοτ Ο' Γκόρμαν, διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στην Αυστραλία. Η πρωτοβουλία, εξάλλου, ξεκίνησε από το WWF, ενώ το φετινό της σύνθημα είναι «να σβήσουμε τα φώτα για τα καλά» και να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η εκστρατεία είναι πλέον παγκόσμια και αγγίζει «εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους» διαβεβαίωσε ο συνιδρυτής και διευθυντής του εγχειρήματος Άντι Ρίντλεϊ και τόνισε ότι «πέρυσι συμμετείχαν 7.000 τοποθεσίες σε 152 χώρες σε όλο τον κόσμο, δηλαδή κατά 30% περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».

zougla.gr