Στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιείται από την 7η Υ.Π.Ε. Κρήτης, το Κέντρο Υγείας Μοιρών με τη συνεργασία του Δήμου Φαιστού και αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας (test Pap) διοργανώνεται ομιλία στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού στις Μοίρες την 28/3/2013 ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:30 με θέμα: Πρόληψη και θεραπεία των λοιμώξεων από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Πρόγραμμα: Χαιρετισμός Δημάρχου Φαιστού Μαρίας Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη. Ομιλητές: Πλατάκης Ιωάννης – Γενικός ιατρός Κέντρου Υγείας Μοιρών, Μαίες Κέντρου Υγείας Μοιρών – Λεονταράκη Τιτάκη Ελένη, Τζωρτζακάκη Αικατερίνη.

Σημειώνεται οτι η HPV λοίμωξη είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου, αν και οι περισσότερες γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV δεν έχουν αναπτύξει παθολογία στον τράχηλο της μήτρας, ενώ οι περισσότερες HPV λοιμώξεις σε γυναίκες κάτω των 25 ετών δεν προχωρούν.

Οι γυναίκες ηλικίας άνω των τριάντα που βγαίνουν θετικές για τον ιό HPV (ιός Ανθρωπίνων Θηλωμάτων), από το τεστ ανίχνευσης HPV – DNA, θα πρέπει να δοκιμάζουν εκ νέου το τεστ ανίχνευσης HPV- DNA δύο χρόνια αργότερα, ως μέρος του προσυμπτωματικού έλεγχου του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.

Ο έλεγχος συνιστάται σε γυναίκες ηλικίας άνω των τριάντα ετών, και ιδίως ο έλεγχος για τον τύπο του στελέχους του HPV, δεδομένου ότι μόνο ορισμένα στελέχη συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Επιπλέον, αν και μόνο επίμονα ανιχνεύσιμες λοιμώξεις σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, παρόλα αυτά λίγες μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν γίνει σχετικά με την επιμονή αυτών των λοιμώξεων και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook