Την Κυριακή στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα συνέλθει το Eurogroup για την Κύπρο όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Jeroen Dijsselbloem μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

Η συνεδρία της Βουλής, λόγω των μακρών διαβουλεύσεων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών – Τρόικας, ανακοινώθηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί.

Από την έκβαση των διαβουλεύσεων αυτών θα εξαρτηθεί και η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών στις Βρυξέλλες.

Η Τρόικα φέρεται να αποδέχεται κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου στο ποσό του 25% σε καταθέσεις άνω των 100.000, ειδάλλως να γίνει αναδιάρθρωση της τράπεζας.

Το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι το αν θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Πρόνοιας.

Οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν τα εξής σενάρια:

• Κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου πέραν των 100.000 ευρώ κατά 25% ή και περισσότερο.
• Κούρεμα των καταθέσεων όλων των τραπεζών και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων κατά 11,6%.
• Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο επιβολής τέλους επί των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες για άντληση 270 εκατ. ευρώ προς κάλυψη του Ταμείου Προνοίας των Υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας το οποίο θα μεταφερθεί μετά την αναδιάρθρωση στην «κακή» τράπεζα εξ’ ολοκλήρου.
Τα ταμεία προνοίας βρίσκονται στην κατηγορία των θεσμικών επενδυτών και ως εκ τούτου δεν προστατεύονται από καμία νομοθεσία, όπως και οι υπόλοιποι θεσμικοί καταθέτες/ επενδυτές.

Το γεγονός προβλέπεται τόσο στην κυπριακή κείμενη νομοθεσία και κανονισμούς καθώς επίσης και στις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Σε περίπτωση που τελικά η διαπραγμάτευση με την Τρόικα καταλήξει στο κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου μόνο – που φαίνεται ότι είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο καθώς ικανοποιηθεί την απαίτηση της Τρόικας και των ισχυρών της Ευρωζώνης για bail-in τραπεζών – ενδεχομένως να μην χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση και να καλυφθεί το θέμα μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής η Βουλή για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook