Τις επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αφού οι δύο οικονομίες είναι άμεσα συνδεδεμένες, φοβάται τώρα το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς έχει ήδη γίνει αποδέκτης ανησυχίας εκ μέρους ξένων επενδυτών που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.

Τα τελευταία 24ωρα, εκπρόσωποι ξένων ομίλων που παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς για τα ακίνητα αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις, όπως σε αυτόν της ΔΕΠΑ, έχουν μεταφέρει σύμφωνα με πληροφορίες τον προβληματισμό τους στο ΤΑΙΠΕΔ για τον κίνδυνο που συνεπάγεται τυχόν κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, και άμεσης μετάδοσης της κρίσης στην ελληνική.

Ενδείξεις για αποχωρήσεις επενδυτών ή για υποβολή χαμηλότερων προσφορών στους διαγωνισμούς που συμμετέχουν με επιχείρημα την αστάθεια στην περιοχή, δεν έχουν ακόμη εμφανισθεί. Δεν σημαίνει όμως ότι αποκλείεται αυτό να συμβεί αν η κατάσταση στην Κύπρο χειροτερέψει.

«Το θέμα τώρα είναι να μην μας φύγουν επενδυτές λόγω της Κύπρου ή να μην επηρεαστούν οι δεσμευτικές προσφορές που θα καταθέσουν», έλεγε χαρακτηριστικά χθες στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζοντας ότι μιλά για διαγωνισμούς που αφορούν τόσο ακίνητα όσο και ιδιωτικοποιήσεις.

Το ύψος των προσφορών, και η κυπριακή κρίση…

Εκείνο που τρομάζει περισσότερο το Ταμείο, δεν είναι τόσο το ενδεχόμενο φυγής ξένων επενδυτών, όσο η κυπριακή κρίση να επηρεάσει τα τιμήματα σε διάφορους διαγωνισμούς.

Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε ότι τον πήχη των προσδοκιών για υψηλές προσφορές «κατέβασε» ο ίδιος ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, μιλώντας την Τετάρτη στο πλαίσιο της ακρόασής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής πριν από το διορισμό του στη νέα του θέση.

«Δυσκολεύουν τις αποκρατικοποιήσεις οι αυξήσεις των κεφαλαιοποιήσεων στις επιχειρήσεις. Μια αποκρατικοποίηση γίνεται πολύ πιο δύσκολη, με τριπλάσια αξία, σε μια χώρα με πολιτική αστάθεια…», είπε χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του αφού τον διέκοψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Κακλαμάνης υποδεικνύοντάς του ότι «η χώρα δεν βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια».

Το πώς το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές εξαιτίας της Κύπρου, μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη ενός διαγωνισμού, φαίνεται από την περίπτωση των 6 ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό.

Το Ταμείο, λόγω ακριβώς αυτού του κλίματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δίνει παράταση ως τις 26 Μαρτίου (αντί για τις 20 Μαρτίου) στη καταληκτική προθεσμία υποβολής των προσφορών. Ο φόβος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ότι η αστάθεια στην Κύπρο θα επηρεάσει και τα τιμήματα.

Αν και επίσημα λοιπόν δεν λέγεται, ο πραγματικός τρόμος του ΤΑΙΠΕΔ είναι παράταση της αστάθειας στην Κύπρο.

Αραγε τι θα συμβεί αν σε ένα μήνα από σήμερα, οπότε και θα πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ (29 Απριλίου), η κατάσταση στην Κύπρο, αντί να έχει ομαλοποιηθεί, έχει \”ξεφύγει\” περαιτέρω ;

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook