Με ένα δραματικό σε ύφος τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες της Πορτογαλίας, ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης μειοψηφίας, Jose Socrates, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η Λισαβόνα εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει πακέτο στήριξης συνολικού ύψους περίπου 70 – 80 δισ. δολαρίων. Είχαν προηγηθεί εισηγήσεις του υπουργού Οικονομικών, Teixeira dos Santos, προς τον κ. Socrates, ότι η χώρα αδυνατεί να πληρώσει τους υψηλούς τόκους προς τους διεθνείς πιστωτές της.

Η σοβαρότητα της κατάστασης αντικατοπτρίστηκε στα λόγια του πρώην πρωθυπουργού: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την Πορτογαλία, αλλά τα πράγματα θα χειροτερέψουν, εάν δεν γίνει τίποτα. Η είσοδος στον μηχανισμό στήριξης αποτελεί την έσχατη λύση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για τη στήριξη της πορτογαλικής οικονομίας θα κινηθούν με γοργούς ρυθμούς.

Η είδηση έχει προκαλέσει προβληματισμό στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, αφού μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ακόμη μία χώρα της ευρωπαϊκής οικογένειας καλείται να επιλύσει άμεσα την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει, υπό την πίεση των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι με τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας έσπρωξαν τη Λισαβόνα στον μονόδρομο του Μνημονίου και τον δανεισμό από το τρίπτυχο Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. – Δ.Ν.Τ..

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εισδοχή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης δεν έχει, προς το παρόν, ανακοινωθεί, ωστόσο το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς κατά τις προσεχείς Συνόδους του Εcofin αλλά και του Eurogroup.

Δείτε βίντεο με δηλώσεις του Μπαρόζο

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook