Τελευταία ενημέρωση: 14:00

Σημαντικό πλήγμα, όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr (δείτε εδώ) στη θαλάσσια διακίνηση λαθραίων τσιγάρων κατέφερε το Σάββατο το Λιμενικό Σώμα κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, στην οποία έλαβε μέρος η Λιμενική Αρχή Χανίων και μεγάλος αριθμός εναέριων και πλωτών μέσων αλλά και ειδικών μονάδων του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η Λιμενική Αρχή στα Χανιά ενημερώθηκε από το κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα να διενεργήσει έλεγχο στην θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου στο Κρητικό Πέλαγος καθώς είχε εντοπιστεί «ύποπτο» πλοίο.

Υπήρξε άμεση ανταπόκριση και κινητοποίηση που έφερε αποτελέσματα καθώς οι λιμενικοί εντόπισαν το πλοίο «Ν. Κανάρης» με πλήρωμα 7 ατόμων και σημαίας Τόγκο να πλεει ανοιχτά του κρητικού πελάγους μεταφέροντας μεγάλο φορτίο λαθραίων τσιγάρων.

Οι αρχές εκτιμούν ότι το πλοίο ενδεχόμενα να είχε προορισμό την Κρήτη ενώ κατά τη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης εντοπίστηκε και δεύτερο πλοίο που επίσης μετέφερε λαθραία τσιγάρα και το οποίο έπλεε σε κοντινή απόσταση από τη Σύρο.

Το πλοίο που εντόπισε η Λιμενική Αρχή Χανίων οδηγήθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι της Μήλου ενώ το δεύτερο πλοίο έφτασε στη Σύρο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 13 αλλοδαποί ενώ κατασχέθηκαν τα δύο πλοία και οι έξι νταλίκες με το παράνομο φορτίο.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η προανάκριση για να εντοπιστούν οι συνεργάτες των λαθρεμπόρων που θα περίμεναν το φορτίο στη στεριά ώστε να το διοχετεύσουν στην αγορά.


H ανακοίνωση του Λιμενικού

Στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών προσπαθειών, που πραγματοποιούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας συνελήφθησαν, πρωινές ώρες σήμερα, έξι (06) άτομα αλλοδαποί μέλη πληρώματος M/V “SHENYANG I” σημαίας Τόγκο και επτά (07) άτομα αλλοδαποί μέλη πληρώματος Φ/Γ-Ο/Γ “N.KANARIS” σημαίας Τόγκο λόγω μεταφοράς σημαντικής ποσότητας λαθραίων τσιγάρων.

Συγκεκριμένα, βραδινές ώρες χθες κατέπλευσε στο λιμένα της Σύρου, προερχόμενο από τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της νήσου Μήλου και συνοδεία πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το “M/V “SHENYANG I” σημαίας Τόγκο. Όπως προέκυψε βάσει των συνοδευτικών εγγράφων του φορτίου του, το εν λόγω πλοίο είναι έμφορτο με δύο χιλιάδες τριάντα (2.030) χαρτοκιβώτια σιγαρέτων, τα οποία φορτώθηκαν από το λιμένα BAR Μαυροβουνίου έχοντας ως προορισμό τη Φαμαγκούστα (Αμμόχωστος) Κύπρου.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Σύρου, ενώ το ανωτέρω πλοίο βρίσκεται προσδεδεμένο ασφαλώς στο λιμένα της Σύρου.

Εν συνεχεία, το Φ/Γ-Ο/Γ “N.KANARIS” κατέπλευσε ασφαλώς συνοδεία Πλωτού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα της Μήλου, όπου και παραμένει προσδεδεμένο. Το Υπολιμεναρχείο της Μήλου εκτός από τη σύλληψη του 7μελούς πληρώματος, προέβη στην κατάσχεση έξι (06) Φ/Γ οχημάτων, τα οποία δεν είχαν φορτωτικές ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο μεταφοράς και εντός τριών εξ αυτών βρέθηκαν κυτία τσιγάρων χωρίς τα νόμιμα παραστατικά φορτίου.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή της Μήλου.