Στη σκληρή, όπως την χαρακτήρισε, δοκιμασία που περνά η χώρα μας και το ρόλο της εκκλησίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην προσφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατά το επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

«Η πατρίδα μας περνά σκληρή δοκιμασία. Η ανεργία, η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, η διάχυση της φτώχειας, οι οικονομικές ανισότητες, θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Σε τέτοιες συνθήκες βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν ακρότητες, βία, μισαλλοδοξία, διχασμοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι σήμερα εξαιρετικά σημαντικός, καθώς όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας προσβλέπουν στην κοινωνική της προσφορά και στήριξή της.

«Γνωρίζετε πόσο επιτακτική έχει γίνει η ανάγκη βοήθειας προς όλους όσοι δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες. Γνωρίζω το κοινωνικό σας έργο και τις προσπάθειες που κάνετε να το ενισχύσετε, γνωρίζετε και εσείς πόσο βαριά είναι η ευθύνη όλων μας για την ανακούφιση των ευπαθέστερων ομάδων της ελληνικής κοινωνίας που έχασαν άδικα, τα περισσότερα», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον κ. Ιερώνυμο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «η κρίση που περνάμε είναι πολυδιάστατη, είναι κρίση ηθική-πνευματική». «Το αξιακό μας σύστημα κλονίζεται, θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας μας αμφισβητούνται και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο έχει σήμερα εξαιρετική σημασία και ο Λόγος που αρθρώνει η Εκκλησία», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία με την ανυποχώρητη θέση υπέρ του απόλυτου σεβασμού στην ανθρώπινη ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνεται αυτόματα πρωτοπόρος στον αγώνα για μια γνήσια και ολοκληρωμένη δημοκρατία».

«Στην Ορθόδοξη Θρησκεία και στους ανθρώπους της γνήσιας πίστης κρύβονται αποθέματα ανθρωπιάς και αγάπης ανεξάντλητα. Γι’αυτό, το λάθος δεν είναι να αναμένουμε πολλά από την Εκκλησία, το μείζον λάθος είναι να περιμένουμε λιγότερα από αυτά που μπορεί και οφείλει να προσφέρει», κατέληξε ο κ. Παπούλιας.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook