Οι τρεις γερμανοί νεοναζί, που κατηγορούνται για μια σειρά φόνων μεταναστών, βασίζονταν σ” ένα δίκτυο 129 υποστηρικτών, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Τύπου.

Τα ονόματά τους υπήρχαν σ” έναν απόρρητο κατάλογο που είχαν συντάξει οι υπηρεσίες ασφαλείας και ο οποίος διαβιβάστηκε σε μια κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild am Sonntag.

Ο κατάλογος με τα 129 ονόματα περιλαμβάνει πρόσωπα που φέρεται ότι βοήθησαν τον νεοναζιστικό τρομοκρατικό πυρήνα National Socialist Underground (NSU) προσφέροντάς του όπλα, χρήματα και πλαστά χαρτιά, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο NSU κατηγορείται για τους εν είδει εκτελέσεων φόνους 10 ανδρών τουρκικής ή ελληνικής καταγωγής και μιας γερμανίδας αστυνομικού στο διάστημα από το 2000 ως το 2007, καθώς και για βομβιστικές επιθέσεις και ληστείες τραπεζών.

Οι δύο άνδρες ένοπλοι του NSU, οι Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρτ, σκοτώθηκαν το 2011. Φαίνεται πως ο ένας από τους δύο σκότωσε τον άλλο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε όταν αποκλείσθηκαν από την αστυνομία μέσα σ” ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο έπειτα από ληστεία τράπεζας.

Η γυναίκα που φέρεται ότι ήταν συνεργός τους, η Μπεάτε Τσέπε, 38 χρόνων, η οποία ζούσε για χρόνια με τους δύο άνδρες, πρόκειται να δικαστεί με κατηγορίες για φόνο και τρομοκρατία. Η δίκη της θα αρχίσει στις 17 Απριλίου στο Μόναχο.

Η εισαγγελία έχει επίσης απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων προσώπων που πιστεύεται πως προσέφεραν υποστήριξη στο νεοναζιστικό πυρήνα. Ανάμεσά τους είναι ένας άνδρας που φέρεται ότι προμήθευσε στα μέλη του το όπλο με το οποίο έκαναν τους φόνους, ένα πιστόλι Ceska 83.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα, αυτοί οι τέσσερις ύποπτοι αποτελούν τον εσωτερικό πυρήνα του δικτύου υποστήριξης του NSU, μαζί με άλλα δώδεκα πρόσωπα τα οποία ερευνώνται.

Η υπόθεση έχει καταφέρει πλήγμα τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας, οι οποίες επικρίνονται έντονα επειδή δεν είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους σημαντικές πληροφορίες ενώ διατηρούσαν νεοναζί ως έμμισθους πληροφοριοδότες.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας παραδέχθηκαν επίσης ότι είχαν καταστρέψει φακέλους για τις νεοναζιστικές οργανώσεις, γεγονός που οδήγησε στις παραιτήσεις αρκετών ανώτερων αξιωματούχων των εν λόγω υπηρεσιών.

Η κύρια ερευνητική επιτροπή έχει ζητήσει τώρα από τις υπηρεσίες ασφαλείας να ελέγξουν αν στον κατάλογο με τα 129 ονόματα περιλαμβάνονται γνωστοί πληροφοριοδότες, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ο νέος αριθμός είναι ανησυχητικά υψηλός», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Σεμπάστιαν Εντάτι, σύμφωνα με την Bild am Sonntag. «Τώρα πρέπει να εξακριβώσουμε γρήγορα αν μεταξύ τους υπάρχουν συνεργοί στα εγκλήματα του NSU καθώς και άλλοι μυστικοί πληροφοριοδότες».

enikos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook