Το «πράσινο φως» για την κατεδάφιση του ερειπωμένου κτιρίου του παλιού λιμενικού περιπτέρου στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων « άναψε» από τον υπουργό Πολιτισμού κ.Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος υπέγραψε την απόφαση μη χαρακτηρισμού του κτιρίου ως «μνημείο».

Συγκεκριμένα ,ο υπουργός Πολιτισμού στην απόφασή του αναφέρει :

«Δεν χαρακτηρίζουμε ως μνημείο, το κτίριο του Τουριστικού Περιπτέρου στο Λιμένα Χανίων, φερομένης ιδιοκτησίας Λιμενικού Ταμείου Χανίων, διότι αφενός το κτίριο δεν εμφανίζει ιδιαιτέρως αξιολογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 6 παρ. 1γ του Ν. 3028/2002 και αφετέρου η διατήρηση του κτιρίου αναιρεί την προστασία του Τεμένους Κιουτσούκ Χασάν.»

Με δεδομένα το ότι :

Από το 1997 είχε αποφασιστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η κατεδάφισή του κτιρίου.

Από το 1999 , με απόφαση της πολεοδομίας της Ν.Α.Χανίων είχε κριθεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπο.

Με επαννειλημμένες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Χανίων έχει ζητηθεί η κατεδάφισή του προκειμένου να απελευθερωθεί ζωτικός χώρος στο κέντρο της πλέον τουριστικής περιοχής των Χανίων, ο οποίος θα διαμορφωθεί ως πλατεία.

Θεωρείται βέβαιο πως είναι θέμα χρόνου –πιθανότατα πριν το καλοκαίρι – η κατεδάφιση του ερειπωμένου κτιρίου που αποτελεί εστία ουσιαστικής και αισθητικής «ρύπανσης» στο κέντρο του Ενετικού λιμένα των Χανίων.

\”Καιρός του ήταν\” σχολίασε στο Flashnews.gr ο προιστάμενος της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ.Μιχάλης Ανδριανάκης, ενώ απο πλευράς του δήμου Χανίων αναμένεται επίσημη ανακοίνωση για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου, το συντομώτερο δυνατόν, να εκδοθούν οι σχετικές άδειες κατεδάφισης απο την πολεοδομία, όπως αναφέρει στην απόφασή του και ο κ.Γερουλάνος.

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού

Flashnews.gr / Αλέξης Μάνεσης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook