Εντατικές διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου είχε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης το απόγευμα της Κυριακής, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο να αρχίσει σε λίγη ώρα.

Να επιδείξει ρεαλισμό για να κλείσει το πακέτο διάσωσης, κάλεσε την Κύπρο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup. Όπως είπε, την εβδομάδα αυτή δεν υπήρξε πρόοδος στις διαβουλεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση της Κύπρου, ενώ σημείωσε ότι οι αριθμοί δεν έχουν αλλάξει.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε διαβουλεύσεις με τους Ρομπάι, Μπαρόζο, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ, Ντάισελμπλούμ και Λαγκάρντ, για το αποτέλεσμα των οποίων ενημέρωσε λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup τους πολιτικούς αρχηγούς στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν τέθηκε θέμα διαχωρισμού και της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο στόχος της κυπριακής πλευράς είναι να κλείσει η συμφωνία για το κούρεμα των καταθέσεων στο 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 στην Κύπρου και στο 4% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις υπόλοιπες τράπεζες.

Όπως μετέδωσε το Reuters (λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup), επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Κύπρο, τα ΑΤΜ έχουν πλέον όριο αναλήψεων 100 ευρώ.

Κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα δεν απέκλειαν, ανάλογα με την εξέλιξη των συναντήσεων με τον Ν.Αναστασιάδη, ο κ. Βαν Ρομπάι να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με κορυφαίους ευρωπαίους ηγέτες, όπως την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν το σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο.

Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι το θέμα της Κύπρου δεν τελειώνει με τη συμφωνία -αν αυτή τελικά υπάρξει- του Eurogroup. Αναμένεται να ακολουθήσουν ρυθμίσεις που αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή (μισθοί, συντάξεις, απελευθέρωση αγορών, αγορές, απολύσεις στο Δημόσιο και ιδιωτικοποιήσεις) που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε χώρες που βρίσκονται ήδη στο μνημόνιο όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έφθασε γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος της Κύπρου είχε φθάσει λίγο νωρίτερα στις Βρυξέλλες προερχόμενος από τη Λευκωσία, μέσω Αθήνας, με αεροπλάνο που έθεσε στη διάθεσή του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αποστολή που τον συνοδεύει έχουν να εκτελέσουν μια δύσκολη αποστολή για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και για την αποτροπή μιας άτακτης χρεοκοπίας από την οποία απειλείται η οικονομία, αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για τη Δανειακή Σύμβαση», ανέφερε γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του κύπριου προέδρου με την τρόικα στις Βρυξέλλες και θα το ενημερώνει.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook