Τελευταία ενημέρωση 22:43

\”Περιμένουμε συμφωνία κυπριακής κυβέρνησης με Εurogroup\”, ανέφερε μόλις πριν από λίγο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, σε μία λιτή του επίσημη ανακοίνωση.

Πάντως το Eurogroup βρίσκεται στον αέρα καθώς δεν έχουν τελειώσει ακόμα οι διαπραγματεύσεις, καθώς ανακοινώθηκε και νέα συνάντηση Αναστασιάδη με Ρομπάι και Μπαρόζο επτά ώρες μετά την πρώτη τους συνάντηση.

Νωρίτερα, στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται το ΔΝΤ παραμένει ανυποχώρητο στις θέσεις του, ενώ ανυποχώρητη είναι και η Κύπρος. Αν δεν βρεθεί λύση, το ΔΝΤ ενδεχομένως θα αποχωρήσει. Παράλληλα, o Αναστασιάδης απείλησε με παραίτηση καθώς δεν μπορούσε να αποδεχτεί τη θέση του ΔΝΤ. Όπως έγινε γνωστό, ο Κύπριος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής.

H επιμονή της κ. Λαγκάρντ αναφέρεται στα 9 δισ. του ELA που είχαν δοθεί στην Λαϊκή με εγγυήτρια την Τράπεζα Κύπρου και τα οποία δεν θα μπορεί το ΕΚΤ να τα πάρει πίσω. Το ΔΝΤ με άλλα λόγια επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επόμενη επιλογή είναι να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς το ΔΝΤ, το οποίο συμβάλει στη στήριξη της Κύπρου με μόνο 1 δις από το σύνολο των 10 δις. Αυτό δεν το δέχονται Ολλανδοί και Φιλανδοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς το ΔΝΤ διότι είναι αυτό που παρέχει την τεχνογνωσία».

Όπως αναφέρει το bankingnews.gr, αυτή τη στιγμή έχει ξεσπάσει «πόλεμος» ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ. Παράλληλα, το κυπριακό site 24Η αναφέρει πως στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει φωνές εναντίον του σχεδίου της Τρόικα, το οποίο θεωρείται δυσλειτουργικό.

Νωρίτερα, διακόπηκε η διευρυμένη συνάντηση του Αναστασιάδη, με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τους επικεφαλής της ευρωζώνης, Γιερούν Ντεϊσελμπλούμ, και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Η διακοπή των συζητήσεων κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη.

Ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος έγραψε πριν από λίγο στο twitter: «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις – Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για την Κύπρο».

Δηλώσεις των ευρωπαίων υπουργών προσερχόμενοι στο Eurogroup

Πριν από λίγο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι η συμφωνία θα είναι ίδια με αυτή που είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Noonan είπε ότι η νύχτα θα είναι μακριά, ενώ ο Ισπανός ομόλογος του, Ντε Γκίντος τόνισε ότι θα κάνουν τα πάντα για να προστατευτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. \”Η λύση για την Κύπρο είναι σημαντική για όλη την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη πρέπει να δείξει ότι, μπορεί να βρει αξιόπιστες λύσεις\”, πρόσθεσε Ισπανός υπουργός.

Ο γάλλος υπουργός Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε πως η ευρωζώνη δεν επιθυμούσε ποτέ να πειραχτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ. Η Αυστριακή υπουργός Μαρία Φέκτερ δήλωσε πως η κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ σοβαρή.

«Πιστεύω ότι πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξουμε, καθώς το διακύβευμα δεν είναι μόνο η Κύπρος, αλλά συνολικά η σταθερότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogrpoup, o υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν.

Οι επαφές Αναστασιάδη πριν το Eurogroup

Από νωρίς το απόγευμα ο Κύπριος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, ενώ ολοκληρώθηκε και το γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Αναστασιάδης έφτασε στη βελγική πρωτεύουσα στις 14:30 ώρα Ελλάδας και πήγε κατευθείαν στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου είχε μια πρώτη συνάντηση με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν. Στη συνάντηση αυτή έγινε μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών από τους κ.κ. Γιώργο Συρίχα, Αντρέα Τρόκκο και Γιώργο Παντελή. Ο Πρόεδρος έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο Προεδρικό οι αρχηγοί των κομμάτων

Στο μεταξύ, στη Λευκωσία, ύστερα από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των κομμάτων ενημερώθηκαν να βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο στις 5.00 το απόγευμα. Οι ηγέτες των κομμάτων, με επικεφαλής τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, ενημερώνονται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις επαφές του, ενόψει τη συνεδρίας του Eurogroup.

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, σε ανακοίνωση του Εκπροσώπου, η Κυβέρνηση θα ενημερώνει για τις εξελίξεις, με επίσημες ανακοινώσεις της, την κοινή γνώμη η οποία βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook