Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Κύπρου, που επικαλείται ο Φιλελεύθερος, η συμφωνία προβλέπει κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τράπεζα Κύπρου διασώζεται οριστικά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν θα υπάρξει κούρεμα στις άλλες τράπεζες.

Η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου.

«Εχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Ανστασιάδης αποχωρώντας από το Συμβούλιο. Σύμφωνα με μήνυμα τους στο Twitter ο κ. Ανστασιάδης συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον συνεχάρει για την κατάληξη των προσπαθείων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η συμφωνία δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη Βουλή της Κύπρου.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Η Ευρωομάδα είναι πεπεισμένη ότι αυτή η λύση είναι η καλύτερη για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του συστήματος και την ικανότητά της Κύπρου να χρηματοδοτήσει την οικονομία της.

Ειδικότερα διαφυλάσσονται όλες τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ σε συμφωνία με τις κοινοτικές αρχές.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φθάσει το μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018.

Επιπλέον επαναβεβαιώθηκε η δέσμευσή των δυο πλευρών να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα μέτρα συμφωνήθηκε «να ληφθούν περαιτέρω που θα περιλαμβάνουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου επί του εισοδήματος του κεφαλαίου και του τακτικού συντελεστή φόρου εισοδήματος.

Η Ευρωομάδα θα καλωσορίσει μια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή της δεύτερης.

Η Ευρωομάδα υποστηρίζει την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.

Το Eurogroup χαιρετίζει την δημιουργία ανεξάρτητου οργάνου για την αξιολόγηση του της εφαρμογής των νόμων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη συμμετοχή ιδιωτικού διεθνή ελεγκτικό μηχανισμού.

Ειδικότερα:

1. Η Λαϊκή θα σπάσει άμεσα με την πλήρη συμβολή των μετόχων , των ομολογιούχων και των ανασφάλιστων καταθετών με βάση τον τελευταίο νόμο που έχει ψηφιστεί.

2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια «καλή» τράπεζα και σε μια «κακή». Η «κακή» τράπεζα θα εκκαθαριστεί με την πάροδο του χρόνου.

3. Η «καλή» τράπεζα θα πρέπει να απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου χρησιμοποιώντας το νόμο για την εξυγίανση των τραπεζών. Η Κύπρου θα χρεωθεί τα 9 δισ. ευρώ του ELA. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα παγώσουν μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση και στη συνέχεια θα υπαχθούν στις ανάλογες ρυθμίσεις.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

5. Στην Τράπεζα Κύπρου θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση μέσω κατάθεσης / κεφαλαίου από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και τους κατόχους ομολόγων.

6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε ο λόγος κεφαλαίου 9% να έχει ασφαλιστεί στο τέλος του προγράμματος.

7. Όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες δεν θα επηρεαστούν και προστατεύονται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

8. Τα χρήματα του προγράμματος ενίσχυσης (έως 10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου».

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Σε πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία διαμορφώθηκε στο δείπνο στο οποίο παρακάθισε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με κοινοτικούς παράγοντες, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Στο δείπνο παρακάθισαν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι διαβουλέυσεις μάλιστα του κ. Ανστασιάδης με την τρόικα και τους υψηλόβαθμους κοινοτικούς αξιωματούχους προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στους υπουργούς Οικονομικών των άλλων χωρών που κλήθηκαν απλώς να επικυρώσουν τη συμφωνία.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες για το περιεχόμενο της συμφωνίας τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για αυτό. Απλώς εκτίμησε πως με τη συμφωνία αυτή θα σωθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Σε μήνυμά του μέσω Twitter, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης τόνισε πως «Κορυφώνονται οι προσπάθειες» για την επίτευξη συμφωνίας.

Νωρίτερα, παρέμενε ανοικτό εάν η ρευστότητα που έχει χορηγηθεί στη Λαϊκή Τράπεζα από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού ELA, ύψους 9 δισεκ. ευρώ, επρόκειτο να ανακατευθυνθεί στην Τράπεζα Κύπρου, όπως φερόταν να ζητεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, ο δανεισμός της Τράπεζας Κύπρου από την ΕΚΤ μέσω ELA θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με άλλες πηγές, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί, όπως και η δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, κάτι που σημαίνει ότι η Λαϊκή Τράπεζα ουσιαστικά θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Πηγές στην Λευκωσία που δεν θέλησαν να κατονομαστούν ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι από 29% ως 32% και ότι αυτό έμενε να καταληχθεί στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου. Οι καταθέσεις αυτές ενδέχεται να «παγώσουν» κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ανέφεραν πηγές του Reuters.

Η τρόικα αξίωνε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 50%, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Eκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει «bail-in» των μη ασφαλισμένων καταθετών στην Λαϊκή -δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.

in.gr – newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook