Bedaquiline, ονομάζεται το νέο σκεύασμα που αναπτερώνει τις ελπίδες για νίκη κατά της φυματίωσης. Όμως το νέο φάρμακο, παρά τις σημαντικές του επιτυχίες, έχει σοβαρές παρενέργειες, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης και όσοι πιστεύουν ότι η ασθένεια ανήκει στο παρελθόν κάνουν –δυστυχώς- λάθος. Κυρίως στην ανατολική Ευρώπη εξακολουθούν να αυξάνονται οι ασθενείς που πάσχουν από φυματίωση . Περίπου 9 εκ. άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο από φυματίωση, ενώ 2 εκ. ασθενείς χάνουν τη μάχη με τη νόσο.

Tο Bedaquiline είναι το πρώτο φάρμακο εδώ και 50 χρόνια που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την φυματίωση. Ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν σκευάσματα που ανάγονται στις αρχές της δεκαετίας του ΄60.

Τον Ιανουάριο το νέο σκεύασμα έλαβε άδεια για να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ. Όμως ο Γερμανός γιατρός Τομ Σάλμπεργκ μέλος της Γερμανικής Κεντρικής Επιτροπής κατά της Φυματίωσης, που ιδρύθηκε το 1895, δεν θέλει να κάνει λόγο για σημείο καμπής στην αντιμετώπιση της νόσου. Τονίζει ωστόσο ότι το Bedaquiline δημιουργήθηκε για να «χτυπήσει» με επιτυχία συγκεκριμένα ένζυμα του βακτηρίου.

Πιο σύντομη θεραπεία

Ένας από τους κύριους στόχους των ερευνητών ήταν τα συντομεύσουν τη θεραπεία της ανθεκτικής σε πολλά φάρμακα φυματίωσης. «Οι γιατροί υπολογίζουν σήμερα με 6 μήνες. Αν καταφέρουμε να συντομεύσουμε τη θεραπεία σε 4 ή ακόμα και σε 3 μήνες θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία», λέει ο γιατρός Τομ Σάλμπεργκ. Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει περισσότερα από ένα φάρμακα έτσι ώστε να διασφαλιστεί όσο είναι δυνατόν μια επιτυχία. Σημαντικό είναι επίσης ότι το νέο σκεύασμα μπορεί να συνδυαστεί χωρίς πρόβλημα με άλλα φάρμακα.

Ο Όλιβερ Μόλτενχαους από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνει από την πλευρά του λόγο για ορόσημο στη μάχη κατά της φυματίωσης, διότι για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα έχουμε ένα νέο φάρμακο που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη φυματίωση.

Σημαντικές παρενέργειες

Σύμφωνα με τις κλινικές έρευνες οι συνήθεις παρενέργειες του Bedaquiline είναι ναυτία, πονοκέφαλος, πόνοι στα κόκαλα και αρρυθμίες. Γι αυτό και ο Αμερικανός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε να προειδοποιεί με ειδικό μαύρο αυτοκόλλητο πάνω στη συσκευασία του νέου φαρμάκου τους ασθενείς για τις παρενέργειες.

Ας σημειωθεί ότι κλινική έρευνα έδειξε ότι στην ομάδα εκείνων των ασθενών που έλαβε ψευδοφάρμακο πέθαναν 2 ασθενείς, ενώ στην ομάδα εκείνων που έπαιρναν Bedaquiline πέθαναν 9. Πέντε από τους εννέα έχασαν τη ζωή τους από τη φυματίωση. Για τους υπόλοιπους 4 όμως τα αίτια του θανάτου παραμένουν άγνωστα.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook