Παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το νέο βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη «Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της ζωής», το Σάββατο 23 Μαρτίου, στο κινηματοθέατρο Βιτσέντζος Κορνάρος.

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και το Βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, πρόσφεραν στο κοινό μια πραγματικά ευφάνταστη παρουσίαση, που μόνον ως ταξίδι επιστήμης και πολιτισμού, μπορεί να χαρακτηριστεί. Λόγος απαράμιλλης ακρίβειας και αμεσότητας από τον Πρώην πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης, που μάγεψε την κατάμεστη αίθουσα και τους εξώστες, αφήνοντας για μια ακόμη φορά το μοναδικό στίγμα της σοφής και μοναδικής του στόφας.

Μίλησε για τον χρόνο, για την «μοναξιά του αξιώματος, που όποιος το κατέχει πρέπει πρωτίστως να είναι έτοιμος να την αντιμετωπίσει».

Καυστικός, αυστηρά αληθινός, έκανε λόγο «για το Δημοκρατικό Ηράκλειο που …μας καλωσορίζει, ως να είναι το μόνο… δημοκρατικό, αλλά που πολλές φορές μένει επίσης μόνο, σε αυτή τη δήλωση».

Παρουσίασε στο κοινό έναν βυζαντινό αστρολάβο και ένα σπάνιο Ηλιακό ρολόι, το μοναδικό παγκοσμίως, που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, τονίζοντας ,συγκρίνοντας το με ένα σύγχρονο ρολόι τσέπης (δώρο του αδελφού του Κώστα), πως το αρχαίο ρολόι, δουλεύει πολύ καλύτερα ,γιατί ακριβώς, «δείχνει με μια μικρή ασάφεια, τον χρόνο!». Άλλωστε είναι γνωστή η άποψη του περί αυτού, ονομάζοντας τον, όπως και σήμερα, «ψευδαίσθηση».

Η παρουσίαση που έγινε από την καθηγήτρια αστροφυσικής Βάσω Παυλίδου, σχετικά με την ιστορία του αστρολάβου και τους σύγχρονους τρόπους παρατηρήσεως του Ουρανού, εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους, αλλά και τον Γιώργο Γραμματικάκη, που δήλωσε σχετικά: «οι καλοί ψηφίζουν, αναδεικνύουν καλύτερους! Ενώ οι μέτριοι, χειρότερους! Αυτό κάναμε κι εμείς, ως καλοί, στην περίπτωση άριστων επιστημόνων όπως η Βάσω».

Η συμμετοχή του Γιάννη Κασσωτάκη στην παρουσίαση, πρόσφερε λυρισμό αλλά και συγκίνηση. Οι επιλογές των τραγουδιών που έκανε, από Μ. Χατζηδάκη, Χαϊνηδες, Δ. Σάββόπουλο , Π. Σιδηρόπουλο παρέσυραν τους θεατές πότε να σιγομουρμουρίσουν απαλά και πότε να ξεσπάσουν σε ρυθμικά παλαμάκια, ακολουθώντας τις δυνατές και αρμονικές ερμηνείες του.

Στιγμές θεατρικής ουσίας έδωσε η συμμετοχή της Θεατρικής Ομάδας Πανεπιστημίου Κρήτης ,υπό την καθοδήγηση του δασκάλου της Γιώργου Αντωνάκη. Η σκηνοθετική του εμπειρία και έμπνευση πάντρεψε αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη, τον «Ματωμένο γάμο» του Λόρκα, που φέτος ετοιμάζει η ομάδα και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.

Οι αυτοσχεδιαστικές τους φόρμες, συνάντησαν πολύ επιτυχημένα τόσο την προσωπικότητα όσο και το συνολικό έργο του Γιώργου Γραμματικάκη. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν από τον ομώνυμο δίσκο του Μ.Χατζιδάκη, γέμισαν με νοσταλγία και ποιητική ευγένεια το χώρο.

Τέλος η προβολή του βίντεο, του μικρού αυτού αριστουργήματος, τόσο οπτικά όσο και μουσικά, που έφτιαξαν η Δανάη Σύρρου και ο Οδυσσέας Γραμματικάκης, καθήλωσε τους θεατές αλλά και τους ταξίδεψε με έναν μοναδικό τρόπο στην ουσία του βιβλίου «Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της ζωής».

Κοινή κατέληξε ,η διαπίστωση, ενός εκ των θεατών πως: «τέτοιες εκδηλώσεις χρειαζόμαστε! Τέτοιες οάσεις γνώσης και κοινωνικής ανάτασης, επιζητούμε. Μακάρι συχνότερα, να γινόμαστε κοινωνοί ποιοτικών και πρωτότυπων δράσεων, όπως η σημερινή».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook