Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να διαπραγματευτεί μία αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πέσκοφ.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί τη στήριξη της Μόσχας για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που συμφωνήθηκε σήμερα, παρά τις ανησυχίες για μεγάλες απώλειες των ρώσων καταθετών, σύμφωνα με το Reuters.

Η Λευκωσία είχε ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ρωσικού δανείου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου στο 2,5% από 4,5%, ωστόσο οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Νωρίτερα πάντως, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει οργή για την απόφαση, δηλώνοντας ότι «κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται», σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Νωρίτερα, οργισμένη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας σήμερα στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου από την Ε.Ε, το οποίο θα επιφέρει βαριές απώλειες στους ξένους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

«Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Νωρίτερα, τον φόβο για οργισμένη αντίδραση της Ρωσίας είχε εκφράσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι η αντίδραση της Ρωσίας στη χθεσινή διάσωση θα είναι σκληρή επειδή πολλοί διαθέτουν υψηλές καταθέσεις στο νησί.

«Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσουν οι Ρώσοι, αλλά θα μπορούσε να είναι μια πραγματικά σκληρή αντίδραση», τόνισε. Οπως είπε, η συμφωνία της Κύπρου με τους διεθνείς πιστωτές επιλύει την κρίση, αλλά θα είναι δύσκολη για τους Κύπριους.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook