Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ο πολιτικός κόσμος στην Κύπρο σχολίασε την συμφωνία που επετεύχθη στο Εurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει απόψε μήνυμα προς τον κυπριακό λαό. «Έχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ευρωπαϊκής ένωσης» δήλωσε χθες ο κ. Αναστασιάδης αναχωρώντας από τη συνεδρίαση-θρίλερ των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε.

«Έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, θέτοντας τις βάσεις για μια ελπιδοφόρα αρχή.

Εξάλλου, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, έκανε λόγο για «ανακούφιση και λύπη».

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, διαμήνυσε προς τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «αυταπατώνται, αν πιστεύουν ότι ο λαός υποτάσσεται σε εκβιασμούς και απειλές», υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, οι εταίροι μας, αντί στήριξης και αλληλεγγύης, προσφέρουν εκβιασμούς, χολή και όξος».

«Προτάσσουμε», είπε ο κ. Ομήρου, «την εθνική αυτοπεποίθηση και την αντίσταση. Καθήκον είναι να ενεργήσουμε τάχιστα για να διασφαλίσουμε την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια».

«Η Κύπρος έκλεισε μία περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας και απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, με άγνωστες οδυνηρές συνέπειες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου και απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξει αναζήτηση της αλήθειας από τον κυπριακό λαό κι αν θα καθίσουν στο σκαμνί οι υπεύθυνοι είπε: «Βεβαιότατα. Αυτό το έχει ζητήσει και η βουλή και το δικό μου κόμμα και όλα τα κόμματα. Τώρα θα είναι η ώρα, όπως περίπου έγινε στην Ιρλανδία. Θα γίνει μία έρευνα ταχύτατα για την κακή χρήση των πιστώσεων, για τις απίστευτα στρεβλές και μερικές φορές εγκληματικές, μεγάλες κινήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο».

«Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν. Και από σήμερα, θα πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό», τονίζει σε γραπτή του ανακοίνωση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η συμφωνία στο Eurogroup συνιστά την κορύφωση της πρώτης φάσης των σχεδιασμών της τρόικας σε βάρος του κυπριακού λαού. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η συμφωνία Αναστασιάδη- Eurogroup «αποτελεί την απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο και το λαό της» και υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, αλλά αντιθέτως βαθαίνει περισσότερο την κρίση.

Η εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ελένη Χρυσοστόμου, είπε πως \”σήμερα ξημέρωσε μια καινούργια ημέρα, μια νέα εποχή για την χώρα μας και σίγουρα πρέπει να δούμε τη νέα τάξη πραγμάτων την οποία με αυτή την συμφωνία έχει επέλθει\”. Πρέπει, δήλωσε, να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις που θα μας απεγκλωβίσουν από την τρόικα και συμπλήρωσε ότι δεν είναι η ώρα των αντιπαραθέσεων, όμως θα έρθει η ώρα του απολογισμού και η ώρα, που οι υπεύθυνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση πρέπει να τιμωρηθούν.

Τι θα γίνει με τις τράπεζες

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, Λοΐζος Χατζηκωστής υποστήριξε πως μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Κεντρική Τράπεζα, όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα πάνε στις δουλειές τους και θα ανοίξουν τις τράπεζες.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook