Την Πέμπτη, 28 Μαρτίου, πρόκειται να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας στη Μεγαλόνησο όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ως πηγή αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Της ίδιες πληροφορίες μεταδίδει και το BBC.

Όλα τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Τράπεζας, θα ανοίξουν εκ νέου την Τρίτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αύριο αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι από την Κυριακή η Λαϊκή και η Κύπρου έχουν επιβάλει ημερήσιο όριο 100 ευρώ για αναλήψεις από τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών.

Την Παρασκευή η κυπριακή Βουλή υπερψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση τραπεζικών καταθέσεων και κεφαλαίων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εκροή καταθέσεων η οποία αναμένεται να λάβει χώρα όταν πλέον θα ξανανοίξουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σημειώνεται πως οι κυπριακές εμπορικές τράπεζες παραμένουν κλειστές από το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, 15 Μαρτίου, κατόπιν σχετικής εντολής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, καθώς στο μεσοδιάστημα εξελίσσονταν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του σχεδίου διάσωσης της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου, Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της, το «καλό» τμήμα θα πάρει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, και την εκκαθάριση της Λαϊκής.

Η όλη διαδικασία θα χρηματοδοτηθεί από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και όσους έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στα δύο ιδρύματα, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ποσοστό του «κουρέματος» που θα υποστούν οι μεγαλοκαταθέτες άνω των 100.000 ευρώ σε κάθε μία από τις δύο τράπεζες δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

 

skai.gr