«Οδυνηρή η απόφαση, αλλά αναγκαία για να μην χρεοκοπήσει η χώρα», χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο δραματικό τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον κυπριακό λαό το βράδυ της Δευτέρας.

«Η μετάβαση μας στις Βρυξέλλες», ανέφερε ο κύπριος ηγέτης, «είχε ως κύρια επιδίωξη τη διάσωση της πατρίδας. Οι στιγμές ήταν δραματικές, φθάσαμε μια ανάσα πριν την κατάρρευση. Το περιβάλλον δεν ήταν ιδανικό. ύστερα όμως από δραματικές διαπραγματεύσεις, φθάσαμε σε μια συμφωνία που διασφαλίζει τις προοπτικές της χώρας», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, ζητώντας παράλληλα να κάνουν όλοι οι Κύπριοι κουράγιο μέχρι να «ξανασταθούμε στα πόδια μας».

«Δεν θελω καν να σκέφτομαι πώς θα ήμασταν χωρίς την συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος προσέθεσε ότι δεν θεωρεί «την αποστασιοποίηση από το ευρώ απάντηση στην λύση υπό τις παρούσες συνθήκες».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κατανοεί την οργή των Κυπρίων και προανήγγειλε μάλιστα ευρεία δικαστική έρευνα για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για το πώς η Κύπρος οδηγήθηκε κοντά στην κατάρρευση.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο στην προσεχή συνεδρίαση του θα διορίσει ποινικούς ανακριτές για αναζήτηση και απονομή ευθυνών αναφορικά με την κατάσταση, στην οποία βρέθηκαν οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής», δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστούν άμεσα όλα τα ταμεία Προνοίας στις τράπεζες και ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα και θα σταθεί «στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη».

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι στις επόμενες ημέρες η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα επιβάλει περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά αυτό το μέτρο «θα είναι προσωρινό».

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook