Διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των τεχνικών πτυχών της συμφωνίας με το Eurogroup θα έχουν σήμερα Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου οι επικεφαλής της τρόικας Μάρτεν Φέρβεϊ (Κομισιόν), Ισαμπέλ φον Κέπεν Μέρτες (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) με την ηγεσία του υπουργείου.

 Τρόικα και κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επαφές προκειμένου να ολοκληρωθεί το κυπριακό μνημόνιο έως τις αρχές Απριλίου. Στις σημερινές συζητήσεις αναμένεται να τεθεί και το τελικό ποσό του κουρέματος των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Eurogroup στις Βρυξέλλες :

- Η Λαϊκή Τράπεζα θα κλείσει αμέσως - με πλήρη συμμετοχή των μετόχων, των ομολογιούχων και των ανασφάλιστων καταθετών - βάσει της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, υιοθετώντας το νέο πλαίσιο περί εκκαθάρισης τραπεζών.

- Η Λαϊκή θα διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Η «κακή» τράπεζα θα κλείσει σταδιακά.

- Η καλή τράπεζα θα μεταβιβαστεί στην Τράπεζα Κύπρου, βάσει του νέου πλαισίου περί εκκαθάρισης τραπεζών, αφού ληφθεί υπόψη η γνώμη των διοικητικών συμβουλίων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Θα μεταβιβαστούν και τα δάνεια 9 δις ευρώ του ELA. Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι την αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση της που θα υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους.

- Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα διαθέσει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου βάσει των κανόνων που ισχύουν.

- Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω της μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο με πλήρη συμμετοχή των μετόχων και ομολογιούχων.

- Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίσει βασικό δείκτη ιδίων κεφαλαίων στο ύψος του 9% στο τέλος του προγράμματος.

- Όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες θα προστατευθούν πλήρως σύμφωνα με την πρόσφατη σχετική νομοθεσία της ΕΕ.

- Τα κεφάλαια έως 10 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης δεν θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής και της Κύπρου.

in.gr