Το 62% των Πολωνών απορρίπτει την μελλοντική ένταξη της χώρας του στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Rzeczpospolita.

Μόνο το 32% θέλει το ευρωπαϊκό νόμισμα και το 6% δεν έχει γνώμη σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήγθηκε από το Ινστιτούτο Homo Homini σε 1.067 ενήλικες Πολωνούς στις 22 Μαρτίου, μεσούσης της κυπριακής κρίσης.

Ο πολωνός πρόεδρος Μπρονισλάβ Κομορόφσκι δήλωσε πρόσφατα ότι η Πολωνία θα αποφασίσει για την ένταξή της στην ευρωζώνη μετά το 2015.

Η υιοθέτηση του ευρώ απαιτεί τροποποίηση του Συντάγματος, για την οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία των δυο τρίτων.

Η εθνικιστική δεξιά, η οποία αντιτίθεται στην ένταξη στο ευρώ, ζητεί δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, παρά τη δέσμευση που ανέλαβε η Βαρσοβία όταν έγινε μέλος της ΕΕ το 2004 ότι θα υιοθετήσει εν καιρώ το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αυτή τη στιγμή, μόνο το δημόσιο χρέος, γύρω στο 55% του ΑΕΠ ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο μέσος όρος του πληθωρισμού το 2012 ήταν 3,7% και το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει πάνω από το απαιτούμενο όριο του 3% του ΑΕΠ (3,4% το 2012).

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ και οι υπουργοί του διαβεβαιώνουν ότι η Βαρσοβία θα πληροί μέχρι το 2015 όλα τα κριτήρια.

protothema.gr