Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει από το 2012 στο τετραετές πρόγραμμα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Future Library (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), με στόχο την δημιουργία δικτύου δημόσιων-δημοτικών βιβλιοθηκών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα εστιάζει στην εκπαίδευση των μελών του προσωπικού, στη μερική ανακαίνιση των επιλεγμένων βιβλιοθηκών, στην ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών για παιδιά και συναφών δραστηριοτήτων, καθώς και στη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χώρου για τη μεταμόρφωση των βιβλιοθηκών σε ζωντανούς οργανισμούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινότητας και λειτουργούν ως κέντρα γνώσης, παιδείας και ψυχαγωγίας.

Μια από τις επιτυχημένες δράσεις του προγράμματος είναι η Καλοκαιρινή εκστρατεία στις βιβλιοθήκες- μέλη της Future Library, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες, την οποία πέρυσι παρακολούθησαν πάνω από 2.000 παιδιά σε ολόκληρη την Κρήτη.

Φέτος η δράση αυτή θα επαναληφθεί με τον τίτλο «Καλοκαιρινή εκστρατεία 2013: «Στις Βιβλιοθήκες ο Κόσμος είναι Πολύχρωμος». Σ’ έναν κόσμο, όπου το γκρι και το μαύρο επικρατεί στις διαθέσεις μας, τις πόλεις μας και για πολλούς και στο μέλλον μας, οι Βιβλιοθήκες με τις δράσεις τους απαντούν στην πρόκληση των καιρών, προτείνοντας έναν κόσμο που μπορεί να γίνει πολύχρωμος μέσα από τα βιβλία, τις ιστορίες, τη γνώση και την τέχνη.

Και κυρίως το χαμόγελο των παιδιών και όλων όσων συμβάλουν στη καλύτερη διεξαγωγή της εκστρατείας αυτής.

Από ολόκληρη την Ελλάδα συμμετέχουν 94 βιβλιοθήκες εκ των οποίων 5 είναι από την Κρήτη. Συγκεκριμένα οι βιβλιοθήκες: Σακορράφειος- (Μινώα Πεδιάδας), Κουνδούρειος Βιβλιοθήκη (Άγιος Νικόλαος), Βιβλιοθήκη \”Μαρίας Λιουδάκη\” (Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας), Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χερσονήσου (Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη Χερσονήσου).

Όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν εθελοντικά (πέρυσι συμμετείχαν 79 εθελοντές) στην οργάνωση και διαχείριση της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας στις Βιβλιοθήκες παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στο www.crete.gov.gr (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ) και να την στείλουν ηλεκτρονικά στο [email protected] (Πληροφορίες: Ήρα Βουτσαλά, Ειδικός Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης, τηλ. 2813400243-246)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook