Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

Συνεχίζονται οι εργασίες ίδρυσης του Δικτύου ΕλαιοΤαβερνών Κρήτης, που θα εχουν σαν βασικη υποχρεωση την αποκλειστική χρήση ελαιολάδου σε όλα τα φαγητα, τηγανητά και εδέσματα που προσφέρονται.

Κυριος στόχος του Δίκτυο αυτού θα είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και των επιχειρήσεων εστίασης στους κινδύνους που συνεπάγεται για την υγεία των καταναλωτών η χρήση και η πολυχρησία σπορελαίων ιδιως στο τηγάνισμα καθως και στις επιπτωσεις που προκαλει στην οικονομία, την απσχοληση και τον τουρισμό του τόπου η απομάκρυσνη του γνωστού για την γευστικη και υγιεινή του αξία ελαιολαδου από τα τηγανητα των επιχειρησεων εστίασης.

Στο Δικτυοαυτό, που υλοποιείται από τον ΣΕΔΗΚ στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου, μπορουν να συμμετάσχουν:

(α) Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης (ΕΜΕ) όπως Ταβέρνες, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία κ.α που θα έχουν σαν κύρια υποχρέωσή τους την αποκλειστική χρήση ελαιολάδου στην παρασκευή όλων των φαγητών και ιδιαίτερα των τηγανητών που προσφέρουν.

(β) Επιχειρήσεις Εμπορίας Ελαιολάδου (ΕΕΕ) όπως έμποροι η συνεταιρισμοί, που διαθέτουν αποκλειστικά ελαιόλαδο χύμα ή τυποποιημένο

(γ) Επιχειρήσεις Διάθεσης Ελαιοεδεσμάτων (ΕΔΕ) όπως εργαστήρια και καταστήματα παραγωγής ή/και διάθεσης ελαιοεδεσμάτων που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο.
Ηδη έχουν συγκεντρωθεί αρκετές Δηλώσεις ενδιαφέροντος από όλη την Κρήτη οι οποίες υποβάλλονται στο Φαξ 28210 50818 η στο e-mail : [email protected] ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε και η σύνταξη του Καταστατικού το οποίο αφού εγκριθεί και απο το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ θα υπογραφεί απο τους ενδιαφερομένους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν κατά περιοχές.

Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι ενδιαφερει ιδιαίτερα συμμετοχή όχι πολλων αλλα αλλά υψηλής επαγγελματικής στάθμης επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλιστεί το κύρος του ιδρυόμενου Φορέα και η προβολή που θα γίνεται από τα ΜΜΕ να έχει πραγματικό αντίκρισμα.

Κι αυτό γιατί και οι έλληνες αλλα και ξένοι τουριστες από έρευνα διαπιστώθηκε ότι προτιμούν φαγητά με ελαιόλαδο και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την πραγματική αξία τους. Δεν ανέχονται όμως παραπλάνηση και εξαπάτηση.

Στα Μέλη του Δικτύου, θα χορηγείται ειδική Πιστοποίηση και το Λογότυπο (σήμα) Δικτύου εφόσον μετά από ελέγχους που θα διενεργεί το Δίκτυο θα διαπιστώνεται ότι τηρούν τους ορούς του Καταστατικού και ιδιαίτερα τον όρο της αποκλειστικής χρήσης και κατοχής ελαιολαδου.

Το Δίκτυο θα προβάλλεται με έκδοση έντυπων ενημερωτικών μέσων, με ραδιοτηλεοπτικά σποτ, καταχωρήσεις σε εφημερίδες, περιοδικά, οδηγούς , δημιουργία ιστοσελίδας, αφίσες, διαφημιστικά επιτραπέζια αντικείμενα και παράλληλα θα προωθείται με την οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων

Το Δίκτυο θα ιδρυθεί ως ΝΠΙΔ ( αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) και θα διοικείται από την Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο θα μετέχει ένας τουλάχιστο εκπρόσωπος από κάθε Περιφερειακό διαμέρισμα.

Οι ενδιαφερομενοι για το περισσοτερες πληροφορίες σχετικα με το Δικτυο μπορουν να τηλεφωνουν στο 28210 50800 η να στελνουν μηνυμα στο e-mail: [email protected]


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. ([email protected]