Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23/3/2013 η περιβαλλοντική δράση «Καθαρισμός Υγρότοπου Καρτερού», στα πλαίσια της «Ώρας της Γης» του WWF, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης-Ηρακλείου.

Με τη συμπαράσταση και ενεργή συμμετοχή της Ομάδας Εθελοντών Πολιτών ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Νομού Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», του Τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, του Δικτύου Παρακολούθησης της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης του WWF Ελλάς, και του «Δικτύου Καρτερού», συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 60 σακούλες με σκουπίδια, τα οποία επιβάρυναν και υποβάθμιζαν την περιοχή. Λυπηρή εικόνα , ανάμεσα στις αμμοθίνες και τις καλαμιές, ήταν οι σωροί από μπάζα, τα οποία με εγκληματική αδιαφορία ξεφορτώνονται συστηματικά κάποιοι ανεύθυνοι.

Στόχος της συμβολικής αυτής δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και η προσπάθεια συνειδητοποίησης μιας πραγματικότητας την οποία ο σύγχρονος άνθρωπος τείνει να αγνοεί: ζωτικός μας χώρος δεν είναι το άμεσο περιβάλλον της καθημερινότητάς μας, αλλά το ευρύτερο οικοσύστημα μέσα στο οποίο είμαστε ενταγμένοι, και από το οποίο ουσιαστικά εξαρτόμαστε.

Η ΕΟΔ Ηρακλείου ευχαριστεί θερμά όλους τους φορείς που στήριξαν τη δράση, και πιο πολύ τα μικρά παιδιά, που με την ελπιδοφόρα παρουσία τους, έβαλαν το δικό τους «χεράκι» για να αναστρέψουν το κληροδότημα των προηγούμενων γενιών.