Διήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 19:30, στην αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στη Χαλέπα, θα γίνουν οι απονομές των βραβείων του ΙΑ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που φέτος είχε θέμα «1913-2013: 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα». Την εκδήλωση οργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά ποσά και απονέμονται στους:

i) Α΄ βραβείο, Μαρία Ελένη Ρεϊζάκη, 6ο Γυμνάσιο Χανίων, ii) Β΄ βραβείο, Λουκία Μαρία Σαραντή, Μουσικό Σχολείο Χίου, iii) Γ΄ βραβείο, Λάμπρος Ραχιώτης, Ιδιωτικό Γυμνάσιο Τρικάλων «Αθηνά»

Χορηγοί των μαθητικών βραβείων είναι:

i) Α΄ βραβείο, Οικογένεια Καλογερή, στη μνήμη του Καπετάν Γιάννη Καλογερή, ii) Β΄ βραβείο, Εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», iii) Γ΄ βραβείο, Φαλή Βογιατζάκη, στη μνήμη του πατέρα της Γεωργίου Βογιατζάκη

Τέλος, το Ίδρυμα «Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου» θα αναγορευτεί μεγάλος ευεργέτης και εταίρος του Ιδρύματος, ενώ εταίροι θα αναγορευτούν το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου και η Αθηνά Καλαϊτζάκη.

Tην Κυριακή 31 Μαρτίου 2013, στις 11 το πρωί, πραγματοποιείται στους Τάφους των Βενιζέλων, στον Προφήτη Ηλία Χανίων το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου & Σοφοκλή Βενιζέλου. Στο μνημόσυνο, που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ομιλητής θα είναι ο Θεόδωρος Φορτσάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πριν από το μνημόσυνο θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνού.

Στις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης.