Έντονη ανησυχία για μετάδοση της βαθιάς κρίσης, στην οποία εισέρχεται η κυπριακή οικονομία, με το πακέτο διάσωσης που \”παγώνει\” την κίνηση κεφαλαίων επικρατεί στην ελληνική πλευρά. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας προεξοφλεί αυτή την επιδείνωση με πτώση που υπερβαίνει το 4%.

To ενδεχόμενο η Κυπριακή κρίση να πλήξει και την ελληνική οικονομία μπαίνει στα σενάρια που επεξεργάζονται οι ξένες τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση πόνταρε σε μια σταθεροποίηση της οικονομίας προς το τέλος του χρόνου, εξέλιξη που θα συνδυαζόταν με το κούρεμα του λεγόμενου επίσημου τομέα, το Official Sector Involvement (OSI), δηλαδή το κούρεμα των διακρατικών και άλλων δανείων που πήρε η Ελλάδα στα πλαίσια της διάσωσης. To νέο κούρεμα χρονικά προσδιοριζόταν μετά τις γερμανικές εκλογές και θα καθιστούσε βιώσιμο το χρέος και συνεπώς την ελληνική οικονομία, ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις στη χώρα και ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι επιπτώσεις από το \”πάγωμα\” ελληνικών καταθέσεων στην Κύπρο, τόσο μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και απλών ιδιωτών, δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ήδη προβληματικό κύκλο ροής κεφαλαίων στην Ελλάδα. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει διήμερη παράταση για την καταβολή του ΦΠΑ, αντιλαμβανόμενο ότι το πρόβλημα που προκαλεί η μη ρευστοποίηση των επιταγών από τις κυπριακές τράπεζες, μπλοκάρει τα κεφάλαια επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αλυσίδας ειδών παιχνιδιού Jumbo, η οποία αν και έβγαινε εκτός κάδρου κρίσης λόγω των πολύ θετικών αποτελεσμάτων της, βρίσκεται τώρα σε περιπέτεια καθώς από την Κύπρο πραγματοποιούσε το μεγαλύτερο μέρος των αγορών της από την Κίνα, τα οποία και υπερισχύουν στα μαγαζιά της. Ανάλογα όμως προβλήματα έχουν και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων κι ένδυσης που εισήγαγαν πρώτες ύλες μέσω Κύπρου και έκαναν cash management δια Κύπρου, καθώς τώρα οι λογαριασμοί τους έχουν παγώσει και θα κουρευτούν. Μεταξύ των εταιρειών που κρατούν μικρό μέρος των διαθεσίμων τους στην Κύπρο, συγκαταλέγεται και ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr εκτός των άλλων και μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται αυτήν την στιγμή με την πλάτη στον τοίχο καθώς από την Κύπρο διακινούσαν σημαντικά ποσά. Μάλιστα το πρόβλημα για την ελληνική ναυτιλία είναι τόσο μεγάλο, ώστε ομάδα εφοπλιστών ζήτησε από την εν Αθήναις κυπριακή πρεσβεία, να υπάρξει διαχωρισμός της δέσμευσης και του κουρέματος των καταθέσεων που δεν είναι στις κυπριακές τράπεζες σε ευρώ αλλά σε δολάρια.

Μετά τα όσα έγιναν στην Κύπρο με τη ριζική ανατροπή του μοντέλου διάσωσης των χωρών μελών που ακολουθεί πλέον η Ευρωζώνη, οι αναλυτές προβληματίζονται πολύ για την επόμενη ημέρα. Ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, για το νέο μοντέλο διάσωσης, δηλώσεις που αναστάτωσαν τις αγορές και τις οποίες και προσπάθησε να ανασκευάσει, στις ξένες τράπεζες εκτιμούν ότι ένα κούρεμα και μάλιστα του OSI, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει δεκτό από το γερμανικό και τα άλλα κοινοβούλια του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, χωρίς ελληνική συμμετοχή. Καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι κουρεμένα, ο φόβος μετά το κυπριακό παράδειγμα είναι ότι η συμμετοχή μπορεί να είναι μέσω των καταθέσεων.

Η νέα χαρακτηριστική φράση που συζητούν οι αναλυτές και θα αρχίσει να εμφανίζεται το επόμενο διάστημα στις διάφορες αναλύσεις για τις χώρες του Νότου είναι το slow bleeding, δηλαδή μια αργή αιμορραγία κεφαλαίων, ένας αργός θάνατος για τις οικονομίες. Δηλαδή ένας σταδιακός περιορισμός της διαθέσιμης ρευστότητας, ο οποίος καθιστά δυσκολότερες τις συνθήκες ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή, ο κύκλος αβεβαιότητας μεγαλώνει από την αναμενόμενη εξαιρετικά μεγάλη ύφεση που αναμένεται στην κυπριακή οικονομία μέσα στους επόμενους 12 μήνες να ξεπεράσει το 10% και να προσεγγίσει ακόμα και το 15%! Σε αυτό προστίθενται και οι επίσημες δηλώσεις πρωτοκλασάτων παραγόντων από την Κύπρο, όπως του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος μιλά για ανάγκη εξέτασης εναλλακτικής λύσης με μεσοπρόθεσμη έξοδο από το ευρώ.

Παράλληλα, η συνολική αποδυνάμωση της Κύπρου δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητες που έχουν να κάνουν με θέματα γεωπολιτικά που αφορούν στις ισορροπίες με Ρωσία, ΗΠΑ και Τουρκία, αλλά και εθνικά ζητήματα.

Δραματική είναι η επόμενη ημέρα που ξημέρωσε όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στη χώρα μας, μετά τις καταιγιστικές πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στη Μεγαλόνησο. Κι αυτό διότι η κυπριακή κρίση ξεκάθαρα πλέον φαίνεται να έχει αντανάκλαση και στην πατρίδα μας λόγω της παραλληλίας των οικονομιών και της σχέσης αλληλοϋποστήριξης αλλά και εξάρτησης που υπάρχει.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του newmoney.gr, η αρνητική για τον ελληνισμό λύση που οι Βρυξέλλες εκβιαστικά απαίτησαν, με το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ και τον διαχωρισμό της Λαϊκής Τράπεζα σε καλή και κακή αλλά και ο πλήρης μετασχηματισμός-μαρασμός της οικονομίας του νησιού σε συνδυασμό με τον εγκλωβισμό κεφαλαίων εκεί, οδηγούν σε ασφυξία πολλές επιχειρήσεις και οικογένειες στη χώρα μας.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που υπό τον φόβο της εδώ πολιτικής ρευστότητας πέρυσι, επέλεξαν ως καταφύγιο την Κύπρο και τώρα βλέπουν να χάνουν τις οικονομίες ετών, αλλά και κεφάλαια κίνησης. Παράλληλα, μείζον είναι το πρόβλημα για πολλές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες μέσω του νησιού διακινούσαν ρευστό για προώθηση των ειδών τους στο εξωτερικό αλλά και για προμήθειες πρώτων υλών από και προς την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή το τσουνάμι που έρχεται από τις κυπριακές εξελίξεις φέρεται να πλήττει και την αγορά της διαφήμισης καθώς η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτού του κλάδου είχαν τους λογαριασμούς τους στο νησί αλλά και σειρά μεγάλων πολυεθνικών με έδρες στην Ελλάδα ή τα βαλκάνια, οι οποίες υπό τον φόβο του ρίσκου της Ελλάδας ή της ευρύτερης βαλκανικής επέλεγαν επί σειρά ετών το νησί για να έχουν ασφάλεια στις καταθέσεις τους.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων στη χώρα μας, η παράλληλη ασφυξία που το κυπριακό πρόβλημα δημιουργεί στη χώρα μας θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας πολύ πριν το τέλος του τρέχοντος έτους κατά 2,5 έως 3 μονάδες με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να φθάσει ή και ξεπεράσει το 30%.

Το Χρηματιστήριο αντίστοιχα έχει χάσει τις 900 μονάδες, σπάζοντας καθοδικά τον κινητό μ.ο. των 120 τελευταίων ημερών. O Γενικός Δείκτης υποχωρεί πάνω από 4%, κινούμενος πτωτικά από την έναρξη των συναλλαγών.

Η νέα πρακτική των ηγεμόνων του Βερολίνου, δηλαδή η αρπαγή των καταθέσεων για την πληρωμή των λαθών των πολιτικών και των τραπεζιτών σκιάζει και την ελληνική αγορά.

Ο «δίκαιος» υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε θα έλεγε διαφορετικά πράγματα για τις γερμανικές τράπεζες που αγόραζαν τοξικά στεγαστικά το 2008 και ανακεφαλαιοποιήθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων όλης της Ευρώπης. Το νέο μοντέλο, όμως, εφαρμόστηκε στην Ολλανδική Τράπεζα της πατρίδας του προέδρου του Eurogroup κ. Nταϊσενμπλουμ: Μέτοχοι, καταθέτες, επενδυτές τα έχασαν όλα. Ουδείς γνωρίζει τι και πόσο θα κουρευτεί και, κυρίως, για ποιο λόγο. Το παράδειγμα της Ισπανικής Τράπεζας είναι χαρακτηριστικό. Οι καταθέτες θα πληρώσουν τους επενδυτές που έδωσαν τις καταθέσεις για παράγωγα.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook