Ανακοίνωση του Συλλόγου Γεωπόνων Νομού Ηρακλείου για τη διαφαινόμενη κατάργηση του ΠΚΠΦ&ΠΕ Ηρακλείου:

\”Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, 4 από τα 8 Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου πρόκειται να καταργηθούν: του Ηρακλείου, του Ναυπλίου, της Πάτρας και των Ιωαννίνων. Εκτός από το γεγονός ότι όλα αυτά βρίσκονται στις περιφερειακές εμπορικές εισόδους-εξόδους στη χώρα μας, τα τρία από αυτά που καταργούνται βρίσκονται στη Νότια Ελλάδα.

Ως γεωπόνοι μας προκαλείται έκπληξη από την πρόταση αυτή, καθώς διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά αλλαγές, χωρίς να έχει προηγηθεί σχεδιασμός, γιατί διαφορετικά πως να αιτιολογηθεί κάτι τέτοιο. Γεννώνται λοιπόν, τα παρακάτω ερωτήματα:

Το λιμάνι του Ηρακλείου, πύλη εισόδου και εξόδου προϊόντων, θα μείνει «αφύλακτο»; Αναλογίζεται κανείς το κόστος (οικονομικό και υγειονομικό) της εισαγωγής επικίνδυνων προϊόντων με αφλατοξίνες, ωχρατοξίνες, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, κλπ, ή την εισαγωγή οργανισμών καραντίνας;

Τι θα συμβεί με τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις; Αποστέλλονται σε πάνω από 4000 παραλήπτες, ακόμη κι εκτός Κρήτης. Είναι αδύνατο να αναλογιστεί κανείς το κόστος της απουσίας τους, αφού είναι απαραίτητες για μια σύγχρονη και οικονομικότερη φυτοπροστασία των καλλιεργειών, με επιπτώσεις τελικά και στην παραγωγή πιστοποιημένων και ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και στο περιβάλλον.

Τι θα απογίνει ο σύγχρονος εξοπλισμός του εργαστηρίου υπολειμμάτων του ΠΚΠΦ&ΠΕ, που πριν από μερικά χρόνια δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά για τον εξοπλισμό του; Πως θα εξυπηρετηθούν πια οι οινοπαραγωγοί, αφού στην υπηρεσία αυτή υπάρχει το μοναδικό διαπιστευμένο εργαστήριο ποιότητας οίνου; Είναι δυνατόν να σταματήσουν οι έλεγχοι στον εισαγόμενο πατατόσπορο; Έχει αναλογιστεί κανείς το κόστος εισαγωγής στις παραγωγικές περιοχές οργανισμών καραντίνας;

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να αναλογιστεί τα παραπάνω και να μην προχωρήσει στην κατάργηση του ΠΚΠΦ&ΠΕ Ηρακλείου. Θεωρούμε αδιανόητο οι μειώσεις προσωπικού του δημοσίου να αφορούν έμπειρους επιστήμονες που προσφέρουν πολλά κι έχουν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα.

Περιμένουμε σαφώς και την έμπρακτη υποστήριξη των τοπικών αρχόντων της Κρήτης. Είναι προφανές ότι η κατάργηση μιας τέτοιας υπηρεσίας, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και άλλων “πληγών” του δημοσίου, ενώ τελικά η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το οικονομικό όφελος.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook